Skip to main content

Ένα εκατ. χρήστες για το mastodon που δείχνει τα… δόντια του στο Twitter

Η απόκτηση του Twitter από τον Έλον Μασκ έχει ανάμεσα στα άλλα προκαλέσει διαφόρων ειδών εξελίξεις στη βιομηχανία των social media. Μικρά twitter ξεπετάγονται από κάθε γωνιά του κυβερνοχώρου κερδίζοντας ζωτικό χώρο από το Twitter που φαίνεται ότι βρίσκεται προς το παρόν σε φάση κλυδωνισμού.

Το 2016 ο Γερμανός προγραμματιστής Γιουτζίν Ρότσκο δημιούργησε το mastodon, ένα κοινωνικό δίκτυο που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί στη microblogging φιλοσοφία του Twitter αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με λογισμικό ανοιχτού κώδικα έτσι ώστε οι χρήστες του να μπορούν να δημιουργούν εντός των τειχών του τα δικά τους ανεξάρτητα δίκτυα.

Οι χρήστες μπορούν να γράφουν κείμενα μάξιμουμ 500 λέξεων και φυσικά μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα και φωτογραφίες. Το mastodon δεν ήταν προσβάσιμο μέχρι πρόσφατα στα κινητά τηλέφωνα γεγονός που μαζί με τα υπόλοιπα μη «συμβατικά» για social media χαρακτηριστικά του το έκαναν να ζει στη σκιά του Twitter. Από την στιγμή που ο Ελον Μασκ έκανε πριν από λίγους μήνες γνωστή την πρόθεση τους να εξαγοράσει το Twitter το mastodon άρχισε να αποκτά νέους χρήστες στη πλειοψηφία τους χρήστες του Twitter που δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη. Όμως τις τελευταίες δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την απόκτηση του Twitter από τον Μασκ και όσα έχουν επακολουθήσει το mastodon άρχισε να δέχεται μαζικά αιτήματα νέων χρηστών και έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 60-80 αιτήματα δημιουργίας νέων λογαριασμών την ώρα το mastodon δέχεται τις τελευταίες μέρες 20 χιλιάδες αιτήματα την ώρα. Ο ιδρυτής του mastodon ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. χρηστών και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς γεγονός που είναι πασιφανές ότι οφείλεται στην αλλαγή ιδιοκτησίας του Twitter.

Να σημειωθεί ότι ο συνιδρυτής και επί πολλά έτη επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ανοικτού λογισμικού και αυτή η οποία θα είναι ανταγωνιστική στο Twitter. Το Bluesky Social όπως ονομάζεται αυτή η πλατφόρμα βρίσκεται πλέον στη φάση των beta δοκιμών.

Naftemporiki.gr