Skip to main content

H NASA στέλνει στο Διάστημα 3D εκτυπωτή που θα τυπώσει ανθρώπινο μηνίσκο

O εικονιζόμενος 3D εκτυπωτής θα τυπώνει μηνίσκους. (πηγη φωτό Redwire)

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης εξελίσσεται με τρόπο τέτοιο που ακόμη και εκείνοι που δημιούργησαν τις βάσεις της δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τις απρόσμενες και χωρίς περιορισμό πλέον εφαρμογές της. Η NASA στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα 3D εκτυπωτή που θα τυπώνει ανθρώπινα όργανα και πιο συγκεκριμένα ένα μηνίσκο.

Στις 6 Νοεμβρίου η NASA θα εκτοξεύσει ένα φορτίο με εξοπλισμό και προμήθειες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο φορτίο θα περιλαμβάνεται και ένας 3D εκτυπωτής της εταιρείας Redwire ο οποίος αποστέλλεται στον ISS για να τυπώσει ανθρώπινο μηνίσκο. Στη δημιουργία του εκτυπωτή συνεργάστηκαν και επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Uniformed Services στο οποίο πραγματοποιούνται ιατρικές σπουδές. Οι δημιουργοί του εκτυπωτή και η NASA θέλουν να δουν τον τρόπο λειτουργίας του εκτυπωτή στις διαστημικές συνθήκες και τα αποτελέσματα των προσπαθειών που θα γίνουν για να δημιουργηθούν με αυτόν τον επαναστατικό τρόπο ανθρώπινα όργανα θα μελετηθούν σε δεύτερο χρόνο στη Γη.

Η εύκολη και χαμηλού κόστους παραγωγή ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις ή αποκατάσταση ζημιών που δεν επιδιορθώνονται με τα συμβατικά ιατρικά μέσα είναι ένα όραμα για την επιστημονική κοινότητα και φυσικά την ανθρωπότητα. Ένα τέτοιου είδους μηχάνημα όπως είναι ευνόητο θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα στην οργάνωση και επιτυχή έκβαση απομακρυσμένων από τη Γη επανδρωμένων αποστολών. Πέρυσι η NASA είχε στείλει στον ISS για δοκιμές ένα άλλο μοντέλο εκτυπωτή της Redwire o οποίος ήταν σχεδιασμένος να τυπώνει σεληνιακό έδαφος ικανό να αποτελέσει δομικό υλικό κατασκευής καταλυμάτων στον φυσικό μας δορυφόρο έτσι ώστε να μην χρειάζεται η μεταφορά δομικών υλικών από τη Γη και να διευκολύνεται η παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Naftemporiki.gr