Skip to main content

Διάστημα: Ήταν φέτα λουκάνικου, και όχι ερυθρός αστέρας (φωτογραφία)

Εν μέσω «βομβαρδισμού» αποκαλυπτικών φωτογραφιών του εξωδιαστήματος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, ο Γάλλος φυσικός επιστήμονας Étienne Klein αιφνιδίασε τους 90.000 followers του λογαριασμού του στο Twitter αναρτώντας -υποτίθεται – φωτογραφία του Proxima Centauri ( Εγγύτατος του Κενταύρου).

 Πρόκειται για  αστέρα τύπου ερυθρού νάνου, εντοπίζεται στον αστερισμό Κένταυρο και είναι ο κοντινότερος αστέρας στο Ηλιακό Σύστημά μας. Αρκετές ημέρες αργότερα παραδέχθηκε ότι ήταν φωτογραφία μιας φέτας λουκάνικου chorizo και εξήγησε ότι η κίνησή του ήταν μια προειδοποίηση να είμαστε προσεκτικοί ενώπιον viral αστρονομικών φωτογραφιών.

 Τη φωτογραφία, που είχε γίνει viral, συνόδευε η λεζάντα «Φωτογραφία του Proxima Centauri, του πλησιέστερου στον Ήλιο αστέρα, ευρισκόμενου σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από εμάς. Τραβήχτηκε από το JWST. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας… Μέρα τη μέρα, ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται».

Μετά από χιλιάδες views, likes και retweets, o Klein, ο οποίος είναι διευθυντής έρευνας στη French Alternative Energies and Atomic Energy Commission, διευκρίνισε ότι πρόκειται για φωτογραφία μιας φέτας λουκάνικου chorizo και ότι επρόκειτο για φάρσα. «Εντάξει, όταν είναι ώρα για απεριτίφ, η γνωσιακή προκατάληψη έχει, κατά τα φαινόμενα, πολλά περιθώρια να εκδηλωθεί… Να το προσέχετε αυτό» έγραψε σε επόμενο tweet. «Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά μόνον στη Γη».

Αργότερα και μετά την οργή των viewers που αισθάνθηκαν εξαπατημένοι, ο Étienne Klein προχώρησε σε απολογία και υπογράμμισε ότι αυτή η ανάρτηση ήταν ένα είδος προειδοποίησης σε μια εποχή viral αστρονομικών φωτογραφιών. «Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί ενώπιον επιχειρημάτων από αυθεντίες, όπως επίσης μπροστά στην αυθόρμητη ευγλωττία κάποιων φωτογραφιών» τόνισε.

Μιλώντας στο Le Point για την αρχική ανάρτησή του, είπε: «Αποδεικνύει επίσης το ότι σε αυτόν τον τύπο μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι παραποιημένες ειδήσεις έχουν πάντα μεγαλύτερη επιτυχία από τις αληθινές ειδήσεις. Νομίζω ότι αν δεν είχα πει ότι επρόκειτο για φωτογραφία από το James Webb δεν θα είχε τέτοια επιτυχία».

Πηγή: ΑΜΠΕ