Skip to main content

Αστρο κανίβαλος «σπέρνει» ανέμους στον γαλαξία μας

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα κοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά. Πρόκειται για την απελευθέρωση στο Διάστημα από ένα άστρο νετρονίου ανέμων υψηλής θερμοκρασίας, ανέμων μέσης θερμοκρασίας και ανέμων πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.

Το άστρο νετρονίου με την κωδική ονομασία Swift J1858 επιτίθεται σε ένα γειτονικό του άστρο ρουφώντας την ύλη αυτού του άστρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τη συμπεριφορά των αποκαλούμενων «αστρικών κανίβαλων» αλλά και των άστρων νετρονίου γενικότερα τα οποία αποτελούν τα πιο μυστηριώδη διαστημικά σώματα στο Σύμπαν μαζί με τις μαύρες τρύπες.

«Οι άνεμοι είναι προϊόν εκρήξεων που είναι πολύ σπάνιες και κάθε τέτοια έκρηξη είναι στην πραγματικότητα μοναδική. Σχεδόν πάντοτε η διαστρική σκόνη λειτουργεί ως ένα πέπλο που εμποδίζει την παρατήρηση αυτών των εκρήξεων. Αν και το Swift J1858 βρίσκεται στην άλλη άκρη του γαλαξία δεν υπήρχαν εμπόδια και καταφέραμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις. Είμαι ενθουσιασμένος επειδή οι ανακαλύψεις που κάναμε ανοίγουν ένα νέο παράθυρο σε αυτά τα φαινόμενα και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς παραγωγής ανέμων όχι μόνο τα άστρα νετρονίου αλλά σε διάφορα σώματα και αντικείμενα του Σύμπαντος. Επιπλέον θα μάθουμε νέα στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούν τα άστρα νετρονίου με το περιβάλλον τους. Η ενέργεια και η ύλη που εκτοξεύουν στο γαλαξία συμβάλουν στη δημιουργία νέων άστρων αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του γαλαξία» αναφέρει ο δρ. Νοέλ Κάστρο Σεγκούρα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της έρευνας.