Skip to main content

Η ήπειρος αριθμός 1 της Γης εμφανίστηκε ένα δισ. έτη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε

H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι χρειάστηκαν γεωλογικές διεργασίες περίπου δύο δισ. ετών από την στιγμή που σχηματίστηκε η Γη για να κάνει την εμφάνιση της η πρώτη ήπειρος. Μια νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή την εικόνα αφού αναφέρει ότι η πρώτη ήπειρος έκανε την εμφάνιση της πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα περίπου ένα δισ. έτη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Γης, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ο πρώτος «ηπειρωτικός κορμός», όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις πρώτες μεγάλες δομές ξηράς, αναδύθηκε μέσα από τους ωκεανούς πριν από περίπου 3,4 δισ. έτη, ένα δισ. έτος μετά τη δημιουργία της Γης.

Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που αναφέρουν οι ερευνητές είναι ότι αυτή η πρώτη ήπειρος εμφανίστηκε όταν δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη έτσι όπως εμείς τις γνωρίζουμε οι οποίες και αποτελούν δομικό υλικό των σημερινών ηπείρων.

Η ορθή χρονολόγηση της εμφάνισης της πρώτης ηπείρου είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού όπως αναφέρουν οι ερευνητές με την εμφάνιση της πρώτης ηπείρου ξεκινήσαν και οι γεωατμοσφαιρικές διεργασίες για την εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής στους ωκεανούς (κυανοβακτήρια) οι οποίες μέσω της φωτοσύνθεσης παρήγαγαν το υπερπολύτιμο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια για τον πλανήτη και την εξέλιξη της ζωής οξυγόνο.