Skip to main content

Ρομποτικό στρατιωτικό όχημα πολλαπλών ρόλων από εσθονική εταιρεία

Σε αποκαλυπτήρια του THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) προχώρησε η εσθονική Milrem στο Singapore Airshow 2016 αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα όχημα που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του αρθρωτό υβριδικό μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV), το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα – όχημα πολλαπλών ρόλων για να βοηθά ή να αντικαθιστά στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Στην ουσία το όχημα είναι ένα ζεύγος ερπυστριών που χωρίζονται από μια κεντρική πλατφόρμα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmag, το κάθε «pod» έχει αυτόνομα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και παροχή ενέργειας (το όχημα είναι πετρελαιοκίνητο ή ηλεκτροκίνητο). Οι διαστάσεις του οχήματος, όταν έχει συναρμολογηθεί, είναι 2,5 x 2 x 0,6 μέτρα και το βάρος 700 κιλά, με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου άλλων τόσων. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 50 χλμ και το TΗeMIS έχει αυτονομία 8 ωρών με πλήρη φόρτιση ή γεμάτο ντεπόζιτο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο αρθρωτός χαρακτήρας μειώνει το κόστος και επιτρέπει τη χρήση του σε μεγάλο εύρος ρόλων, από μεταφορά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ιατρική διακομιδή, εκκαθάριση ναρκοπεδίων, μεταφορά εφοδίων, πλατφόρμα όπλων, βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρόσβεση κ.α.

Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2017.