Skip to main content

Ισραηλινό σύστημα λέιζερ για την αντιμετώπιση drones

Ένα ισραηλινό σύστημα αντιμετώπισης drones αναχαίτισε επιτυχώς πολλαπλούς στόχους και τους κατέρριψε με ακτίνες λέιζερ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία Rafael.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, το Drone Dome C-UAS της Rafael ήταν επίσης σε θέση να πλήξει μικρά drones που πραγματοποιούσαν ελιγμούς εν πτήσει- πιο δύσκολους στόχους. «Το σύστημα είχε 100% επιτυχία σε όλα τα σενάρια δοκιμών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Rafael.

Σύμφωνα με την εταιρεία το Drone Dome παρέχει «αποτελεσματικό εντοπισμό, πλήρη ταυτοποίηση και εξουδετέρωση πολλαπλών απειλών μικρών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Σε βίντεο από τις δοκιμές το σύστημα, που είναι εγκατεστημένο σε όχημα, φαίνεται να εμπλέκει τους στόχους, μεταξύ των οποίων και drones που πραγματοποιούσαν απότομους ελιγμούς. Σε μια δοκιμή τρία drones που πετούσαν σχηματισμό καταρρίφθηκαν διαδοχικά.

«To Drone Dome είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση απειλών από εχθρικά drones τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές εγκαταστάσεις, παρέχοντας προηγμένες λύσεις για δυνάμεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προστασία συνόρων, καθώς και πολιτικούς στόχους όπως αεροδρόμια κ.α. που μπορεί να είναι ευάλωτοι στην αυξανόμενη απειλή τρομοκρατικών και εγκληματικών drones» ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, πέρα από τη δυνατότητα καταστροφής drones με λέιζερ, το Drone Dome έχει εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν παρεμβολές στα σήματα εχθρικών drone και ακόμη και την απόκτηση του ελέγχου τους, επιτρέποντας πιο «ήπιες» αναχαιτίσεις.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, η Rafael υποστηρίζει πως, μόλις το σύστημα ταυτοποιήσει έναν στόχο, στέλνει τα στοιχεία του στο λέιζερ, επιτρέποντας το «κλείδωμα» και την καταστροφή του.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Rafael και η Elbit πάνω σε συστήματα λέιζερ για την αντιμετώπιση απειλών όπως ρουκέτες και πύραυλοι- με τον ταξίαρχο Γιανίβ Ροτέμ, επικεφαλής του Διευθυντηρίου Έρευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου να τονίζει πως «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή ενεργειακού πολέμου σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».