Skip to main content

«Αχίλλειο Πτέρνα» ενάντια σε όλους τους ιούς ανακάλυψαν επιστήμονες

To ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της απειλής που αποτελούν οι ιοί για την ανθρωπότητα: Εμβόλια αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται τακτικά εναντίον συγκεκριμένων ιών, αλλά η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, δεν προστατεύει τους πάντες και αφήνει πολλούς εκτεθειμένους σε νέα ξεσπάσματα και νέους ιούς.

Ερευνητές στο Massachusetts General Hospital (MGH) ανακάλυψαν έναν νέο πιθανό στόχο για αντι-ιικά φάρμακα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές μεθόδους απέναντι σε μια σειρά μολυσματικών ασθενειών- δημιουργώντας εν δυνάμει μια «γενική» θεραπεία για κάθε χρήση.

Η σχετική έρευνα υποδεικνύει ότι η πρωτεΐνη Argonaute 4 (AGO4) αποτελεί μια «Αχίλλειο Πτέρνα» για όλους τους ιούς: Πρόκειται για μια πρωτεΐνη της «οικογένειας» των πρωτεϊνών AGO. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως είχαν συγκεκριμένους ρόλους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Λ. Τζέφρι και τους συνεργάτες της, ανακάλυψαν πως η AGO4 παίζει ρόλο-κλειδί ως προς την προστασία κυττάρων απέναντι σε μολύνσεις από ιούς.

Η πρωτεΐνη αυτή έχει μοναδικές αντι-ιικές ιδιότητες στα ανοσοποιητικά κύτταρα των θηλαστικών. Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντι-ιικές επιδράσεις διαφόρων πρωτεϊνών της εν λόγω «οικογένειας» των «Αργοναυτών» (Argonaute) και διαπίστωσαν πως μόνο κύτταρα που είχαν έλλειψη σε AGO4 εμφανίζονταν πολύ ευάλωτα σε μόλυνση από ιούς- με λίγα λόγια, τα χαμηλά επίπεδα AGO4 καθιστούν πιθανότερη τη μόλυνση κυττάρων θηλαστικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports. Οι ερευνητές του MGH υποδεικνύουν πως η ενίσχυση των επιπέδων της AGO4 θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για προστασία απέναντι σε πολλαπλούς ιούς. «Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θεραπείες που λειτουργούν ενάντια σε ένα εύρος ιών, αντί απλά για εμβόλια εναντίον συγκεκριμένων» είπε η Τζέφρι.

Επόμενο βήμα είναι να βρεθεί πόσο ευρύ είναι το φάσμα απέναντι σε όλους τους τύπους ιών. «Τότε πρέπει να ανακαλύψουμε πώς να ενισχύσουμε την AGO4 για να βελτιώσουμε την προστασία απέναντι σε μολύνσεις ιών» πρόσθεσε η ερευνήτρια.