Skip to main content

H BAE Systems επενδύει 20,6 εκατ. λίρες σε επαναστατικό αεροδιαστημικό κινητήρα

Στρατηγική επένδυση ύψους 20,6 εκατ. λιρών στη Reaction Engines Limited, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης του επαναστατικού αεροδιαστημικού κινητήρα SABRE ανακοίνωσε η βρετανική BAE Systems.

Ο εν λόγω κινητήρας συνδυάζει τεχνολογίες αεριωθούμενων (jet) και πυραύλων και, όπως εκτιμά η εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τομέα της πτήσης μεγάλων ταχυτήτων (hypersonic- 5 Μαχ και άνω).

Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται πως ένα αεροσκάφος σπάει την ταχύτητα του ήχου στο 1 Μαχ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η BAE Systems θα επενδύσει το προαναφερθέν ποσό για την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου και θα εισέλθει σε σχέση συνεργασίας (working partner).

Ο κινητήρας SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) αποτελεί μία νέα κατηγορία αεροδιαστημικού κινητήρα, που θα είναι σχεδιασμένος να επιτρέπει σε αεροσκάφη να λειτουργούν τόσο ξεκινώντας από κατάσταση ακινησίας (σε αεροδρόμιο), μέχρι και σε ταχύτητες άνω των 5 Μαχ στην ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, o SABRE θα μπορεί να μεταβαίνει σε κατάσταση λειτουργίας πυραύλου, επιτρέποντας διαστημική πτήση σε ταχύτητες που αγγίζουν την τροχιακή ταχύτητα- ίση με 25 φορές αυτής του ήχου.

Ο εν λόγω κινητήρας, ικανός να «αναπνέει» αέρα από την ατμόσφαιρα, παρέχει σημαντικά οφέλη όσον αφορά στην κατανάλωση προωθητικού και στην εξοικονόμηση βάρους, σε σχέση με συμβατικούς πυραυλοκινητήρες, που πρέπει να μεταφέρουν το δικό τους οξυγόνο.