Skip to main content

Νέος πύραυλος για τα αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

«Προηγμένες πυραυλικές τεχνολογίες» που προορίζονται να κάνουν τα μαχητικά των αεροπλανοφόρων «πιο θανάσιμα εναντίον απειλών την επόμενη δεκαετία» θα επιδείξουν η Boeing και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Boeing υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 30 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό ναυτικό για την από κοινού ανάπτυξη του SPEAR (Supersonic Propulsion Enabled Advanced Ramjet) με την Air Warfare Center Weapons Division. Το συμβόλαιο λαμβάνει χώρα αφού το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ζήτησε πληροφορίες από την αμυντική βιομηχανία για να βοηθήσει το αμερικανικό ναυτικό να διαπιστώσει τις τεχνικές απαιτήσεις για τα μελλοντικά οπλικά συστήματα των αεροσκαφών των αεροπλανοφόρων για χρήση σε πλήγματα σε ξηρά και θάλασσα.

«Το SPEAR flight demonstrator θα παρέχει στο F/A-18 Super Hornet και στην ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων σημαντικές βελτιώσεις στην εμβέλεια και την επιβιωσιμότητα εναντίον προηγμένων αμυντικών συστημάτων» είπε ο Στιβ Μέρσερ, υπεύθυνος προγράμματος της Boeing για το SPEAR. «Έχουμε μια ταλαντούχα ομάδα μηχανικών για να καλύψουμε τις προκλητικές τεχνικές απαιτήσεις και να ορίσουμε το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί το πρόγραμμα SPEAR. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους ειδικούς του ναυτικού για να εξελίξουμε τις τεχνολογίες για τις μελλοντικές δυνατότητες του ναυτικού».

Η Boeing και η Air Warfare Center Weapons Division σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πτήση του SPEAR στα τέλη του 20200. Σημειώνεται πως, στον κλάδο των υπερηχητικών και πολυηχητικών τεχνολογιών, η Boeing έχει αναπτύξει στο παρελθόν το όχημα δοκιμών X-51 Waverider το 2010 και το σύστημα προώθησης Variable Flow Rocket, στο πλαίσιο του προγράμματος Triple Target Terminator το 2014.

Προγράμματα σαν και αυτό εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση των δυνατοτήτων και της επιβιωσιμότητας των αεροπλανοφόρων του ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς το περιβάλλον του ναυτικού πολέμου υφίσταται ραγδαίες αλλαγές, χάρη στην εμφάνιση νέων απειλών – και δεδομένου ότι τα αεροπλανοφόρα θεωρούνται μεν εδώ και δεκαετίες ο «βασιλιάς» των θαλασσών, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν και μεγάλους στόχους (και ως εκ τούτου πάντα συνοδεύονται από ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις).