Skip to main content

Ρεκόρ ευνοϊκών όρων δανεισμού για την Ελλάδα – Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έβγαζε 5ετές ομόλογο για να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ και το «κουπόνι» έφτανε στο 3,6%, περίπου 390 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

Τον Μάιο του 2021, η αντίστοιχη έκδοση του 5ετούς ομολόγου απέφερε «ζεστό χρήμα» 3 δισ. ευρώ στη χώρα, αλλά με το κόστος να περιορίζεται αυτή τη φορά στο 0,18%, μόλις 78 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό «bund».

Τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού της χώρας είναι επομένως ένα από τα θετικά που «κρατάει» ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο για τη χρονιά που έφυγε. Ιστορικά χαμηλά που δεν αποτυπώθηκαν μόνο στα 5ετή ομόλογα αλλά σε όλα, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Η χώρα δανείστηκε για 30 χρόνια με επιτόκιο 1,96%, έβγαλε 10ετές ομόλογο με τελική απόδοση 0,81%, ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έβγαλε ομόλογο (reopening του 5ετούς και μάλιστα σε διπλή επανέκδοση μαζί με το reopening του 30ετούς) με μηδενικό κουπόνι. Για να καταγραφούν τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις -κάτι που ήδη αποτυπώνεται στο συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο για πάνω από το 97% του χρέους και η οποία έχει «κλειδώσει» ταυτόχρονα το σύνολο των τόκων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο μέχρι το 2030- η χώρα βοηθήθηκε αρκετά από τη συμμετοχή της στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας (το λεγόμενο PEPP).

Το φετινό στοίχημα

Αυτό ακριβώς είναι το «στοίχημα» και για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε. Οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διασφαλίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το να ανέβουν οι αποδόσεις (και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού) μέσα στο 2022 είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο.

Φέτος θα επιδιωχθεί και πάλι να γίνει εμπροσθοβαρώς η υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού, καθώς ο συνδυασμός του PEPP, που θα παραμένει σε πλήρη ισχύ μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων μπορεί να λειτουργήσει ως «εγγύηση» για την επιτυχή έκδοση των νέων ομολόγων, το συνολικό ύψος των οποίων είναι πιθανό να περάσει και τα 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές.

Η υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού και η ολοκλήρωση «θετικών πιστωτικών γεγονότων» όπως είναι πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του χρέους, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το τελικό ύψος των τόκων, θα αποτελέσουν βασικά «στοιχήματα» για τη νέα χρονιά, καθώς το διακύβευμα είναι η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Πρώτη φορά τόσο χαμηλά επιτόκια

2021, η χρονιά των ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα. Για πρώτη φορά δανειστήκαμε στη 10ετία με κόστος χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας, για πρώτη φορά εκδόθηκε ελληνικό ομόλογο με μηδενικό κουπόνι, για πρώτη φορά καλύφθηκαν έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο.