Μ. Βρετανία: Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο του Χίθροου

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 10:38
UPD:10:47
twitter.com/Cian_Hughes
A- A A+

Σκηνές χάους επικράτησαν χθες στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο καθώς εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν, εξαιτίας των απαγορεύσεων που επέβαλαν αρκετές χώρες σε ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από τις αναφορές για την νέα «εκτός ελέγχου» μετάλλαξη του ιού.

Οι επιβάτες παρέμεναν στο Χίθροου περιμένοντας νεότερα για τις πτήσεις τους, πολλές από τις οποίες αναβάλλονταν ή καθυστερούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί συνωστισμός στο αεροδρόμιο.

Η «αναβολή» των Χριστουγέννων και η απαγόρευση των πτήσεων προς την χώρα που επέβαλλαν αρκετά κράτη προκάλεσαν στη Βρετανία σκηνές πανικού με την αστυνομία να προσπαθεί να σταματήσει πολίτες οι οποίοι ψηφώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ήθελαν να επιβιβαστούν σε ήδη υπερφορτωμένα τρένα για να βγουν από την πρωτεύουσα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί την Κυριακή.

Τι ισχύει για κάθε χώρα

Η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι ορισμένες από τις χώρες που σταματούν όλες τις πτήσεις από την Βρετανία. Η Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Τα μέτρα ποικίλλουν και αρχικά έχουν βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό.

Η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.

Έκτακτη συνεδρίαση στην Ε.Ε.

Η νέα μετάλλαξη του ιού μπαίνει σήμερα στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων καθώς συνεδριάζει εκτάκτως η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων την οποία συγκάλεσε η γερμανική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρξει συντονισμός των κρατών μελών σε σχέση με την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πανδημία στην Βρετανία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Τα 27 κράτη μέλη αναμένεται να διακόψουν τις αεροπορικές πτήσεις με την Βρετανία, ενώ όσοι θα εισέρχονται από τη χώρα αυτή εντός της κοινοτικής επικράτειας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ στα σύνορα.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλήματα και στις μεταφορές αγαθών

Ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά και χάος παρατηρήθηκε σήμερα στο Κεντ, αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε την 48ωρη απαγόρευση εισόδου στη χώρα τόσο αγαθών όσο και ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα της συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, αναφορικά με την σταθερή ροή των εμπορευμάτων «από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο», εν μέσω αναμενόμενης σημαντικής αναστάτωσης στα λιμάνια στα νοτιοανατολικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Guardian

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή