Προκόπης Παυλόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μουσείου Γουλανδρή

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 14:57
A- A A+

Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι βρέθηκαν σήμερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα.

Στο επιβλητικό κτήριο της Ερατοσθένους, λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, φιλοξενούνται μερικοί από τους σπουδαιότερους εικαστικούς της παγκόσμιας σκηνής. Σε 11 ορόφους και συνολική επιφάνεια 7.250 τετραγωνικών μέτρων, οι Αθηναίοι θα απολαμβάνουν αριστουργήματα σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τεράστια η σημασία του Μουσείου»

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μουσείο με τη σύζυγό του και, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ξεναγήθηκε στους 11 ορόφους και εντυπωσιάστηκε.

«Έργα που έπρεπε για να τα δεις να ταξιδέψεις σε πολλές πρωτεύουσες είναι πια στην Αθήνα, στο Παγκράτι» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας μερικούς από τους ζωγράφους που εκτίθενται στους χώρους του.

SOOC/GEORGE VITSARAS

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στη σπάνια συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα και σπουδαίους εικαστικούς του 20ού και του 21ου αιώνα.

Προκόπης Παυλόπουλος: «Ανεκτίμητης αξίας η συλλογή Γουλανδρή»

Για ένα όραμα και έργο ζωής, του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που παίρνει «σάρκα και οστά», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίσουμε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τη λειτουργία αυτού του εμβληματικού Μουσείου και αναφέρθηκε στο τεράστιο και πολύπλευρο έργο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και στην προσφορά τους στην Τέχνη.

Επισήμανε ότι ο Βασίλης Γουλανδρής αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα, ο οποίος πέτυχε στην οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα, όμως μεγάλο μέρος των όσων εξ’ αυτής αποκόμισε το προσέφερε, με ποικίλους τρόπους, στην Πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ακολούθησε και προεξέτεινε με μεγάλη επιτυχία τη μοναδική παράδοση των εφοπλιστών, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μπουν τα θεμέλια και να κατακτήσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία την παγκόσμια κορυφή, ενισχύοντας παραλλήλως, με καθοριστικό τρόπο, την εθνική μας οικονομία.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι στο πεδίο της Τέχνης κάλλιστα ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να τους αναγνωρίζονται τα διακριτικά του σύγχρονου «Μαικήνα», καθώς η ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων σύγχρονης Τέχνης με ποιοτικά χαρακτηριστικά μοναδικότητας -και δη σε παγκόσμια κλίμακα- αποτέλεσε και αποτελεί την αντηρίδα, πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, απέτισε «τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη αλλά και στο παράδειγμα που μας κληροδότησαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή» και ευχήθηκε «αυτό το υπόδειγμα προσφοράς και ήθους να χαράζει και να φωτίζει δρόμους χρέους, τους οποίους θα ακολουθήσουν και άλλοι, πολλοί, άξιοι μιμητές».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή