Ευρωπαϊκές πηγές: Επιτυχής γεώτρηση του Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 10:16
A- A A+

Για «επιτυχή γεώτρηση» του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κάνουν λόγο ευρωπαϊκές πηγές. Η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που επικαλείται έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του γεωτρύπανου Φατίχ που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις, με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του Φατίχ στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες. 

Στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Αγκυρα, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω πρωτοκόλλου. Το πολιτικό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή