Φινλανδία: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Σάουλι Νιινίστο

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 07:56
UPD:07:57
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο Σάουλι Νιινίστο, ο χαρισματικός πρόεδρος της Φινλανδίας, επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο την Κυριακή με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων.

Ειδικότερα, ο Νιινίστο συγκεντρώνει ποσοστό 62,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, αφήνοντας μακράν στη δεύτερη θέση τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων, με 12,4% των ψήφων.

«Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον έκπληξη», είπε ο Φινλανδός πρόεδρος δηλώνοντας «συγκινημένος από αυτή την υποστήριξη».

Περίπου το 66,7% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή ήταν ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με το 2012, όταν είχε φθάσει το 72,8%.

Μετά την εκλογή του το 2012, ο Νιινίστο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καταρρίπτει τα ρεκόρ δημοφιλίας κυρίως λόγω της στρατηγικής του απέναντι στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος, αρχηγός του κράτους και επικεφαλής του στρατού, μοιράζεται τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με την κυβέρνηση, με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει κατ΄αρχήν η κυβέρνηση. Η πρώτη αποστολή του ήταν να θέσει τη Φινλανδία υπό την προστασία της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας χωρίς να συγκρουστεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα «μαχαίρια» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας το 2014.

Η στρατηγική αυτή προσέλκυσε τους Φινλανδούς οι οποίοι μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα 1.340 χλμ., τα μεγαλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισχυρό αυτό γείτονα.

«Ο Νιινίστο δεν είναι υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης πιο ισχυρών δεσμών με τη Δύση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάπιο Ραούνιο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε. «Έπαιξε ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική, συναντώντας τους Ρώσους ηγέτες (...) οι άνθρωποι εκτιμούν τη ηγεσία την οποία επέδειξε», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή