Λιβύη: Κατά 20% μειώθηκαν οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 07:34
UPD:07:35
REUTERS/TONY GENTILE

Κατά 20% μειώθηκε φέτος ο αριθμός των μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη για την Ευρώπη, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις λιβυκές αρχές, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Σοφία.

«Διαπιστώσαμε μια υποχώρηση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη για την Ευρώπη φέτος, της τάξης του 20% μέχρι τώρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016», ανέφερε ο Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο (Σοφία), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πάνω στο πλοίο Cantabria στο λιμάνι της πόλης Λα Γκουλέτ, κοντά στην Τύνιδα.

Το καλοκαίρι, η υποχώρηση αυτή έφτασε το 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα «επίσης μειώθηκε, πάνω απ' όλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», καταγράφοντας πτώση 60%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κατά τον Κρεντεντίνο η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη που προσφέρεται στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία έχει λάβει τέσσερα ιταλικά περιπολικά σκάφη και εκπαίδευση εντός των ορίων της επιχείρησης Σοφία.

«Με την εκπαίδευση που τους κάναμε, (οι ακτοφύλακες) είναι πλέον ικανοί να περιπολούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στα χωρικά ύδατα (της Λιβύης) για να καταπολεμούν κάθε είδους εγκλήματα και επίσης να σώζουν ζωές», εξήγησε ο διοικητής της αποστολής.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή.

Η αποστολή της Ε.Ε. άρχισε το 2015, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων ναυαγίων, με σκοπό την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Η εντολή της επεκτάθηκε κατόπιν ώστε οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν να μπορούν να εκπαιδεύουν, στη θάλασσα και στη γη, τα μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή