Η Laurie Anderson στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 09:10

Συνθέτρια, μουσικός, περφόρμερ, καλλιτέχνις, σκηνοθέτις, η Laurie Anderson  συνέβαλε στη διαμόρφωση του προγράμματος, περιστρέφοντάς το γύρω από την έννοια της Μεταμόρφωσης

A- A A+

Η ανατρεπτική, πρωτοπόρος και πολυτάλαντη Laurie Anderson, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ενεργή συμβολή της στη σύγχρονη μουσική και την τέχνη της περφόρμανς, έρχεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του προγράμματος «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από σήμερα έως και τις 26 Ιουνίου.

Συνθέτρια, μουσικός, περφόρμερ, καλλιτέχνις, σκηνοθέτις, η Laurie Anderson  συνέβαλε στη διαμόρφωση του προγράμματος, περιστρέφοντάς το γύρω από την έννοια της Μεταμόρφωσης, με στόχο, αφενός, να αποτυπώσει τις αμέτρητες δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας μέσα στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και, αφετέρου, να ενθαρρύνει όλους όσοι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις να παρασυρθούν από την ανανεωτική ορμή των εναλλαγών, που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ως πολυσχιδής καλλιτέχνις, η Laurie Anderson θα έχει ενεργή παρουσία στο πρόγραμμα, μέσα από τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις που καθρεφτίζουν την πολυδιάστατη έκφραση του έργου της και μέσω των οποίων οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο πρωτοποριακές και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του 20ού και 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα και η περιγραφή των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή της Laurie Anderson

Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 18:30, Φάρος: Συζήτηση «Metamorphosis»

Η Laurie Anderson και η Ελληνίδα στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, σε μια συζήτηση για τη μουσική και την τέχνη, με αφετηρία το πρόγραμμα «Metamorphosis». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Limor Tomer, γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης,  η οποία υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

Με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30 στην Αγορά.

Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 21:30, Ξέφωτο: Περφόρμανς της Laurie Anderson

Η Laurie Anderson συγκαταλέγεται στις πιο αναγνωρισμένες και θαρραλέες μορφές της αμερικανικής (αλλά και της παγκόσμιας) καλλιτεχνικής κοινότητας. Η παραγωγή της εκτείνεται από τη μουσική και την performance έως την παρουσίαση πολυμεσικών έργων και πειραματικού θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσουμε την πολυσχιδή προσωπικότητά της σε οποιαδήποτε κατηγορία, μιας και κάθε νέο εγχείρημά της είναι μια διερεύνηση των ορίων της ίδιας ως δημιουργού, αλλά και των ορίων της φόρμας που μπορεί να λάβει το έργο τέχνης. Στην Αθήνα, η Laurie Anderson θα παρουσιάσει μια βιωματική περφόρμανς με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση. Η δυνατότητα του ανθρώπινου προσώπου να υπερβεί την ταυτότητά του, να μάθει αυτό που αγνοεί, να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα… όλα αυτά είναι για τη Laurie Anderson στοιχεία εκείνης της ιδιαίτερης επίγνωσης, που μας καθιστά ξεχωριστές προσωπικότητες, ικανές να καταλάβουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Σάββατο 25 Ιουνίου, τα μεσάνυχτα, Ξέφωτο: Προβολή της βραβευμένης ταινίας «Η καρδιά ενός σκύλου»

Ξεκινώντας από την εμβληματική φράση του συγγραφέα David Foster Wallace: «κάθε ερωτική ιστορία είναι μια ιστορία φαντασμάτων», η Laurie Anderson ενδύεται τον μανδύα του σκηνοθέτη, για να κάνει αυτό που, πάντοτε, βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δραστηριότητάς της: να μας αφηγηθεί μια ιστορία. Η «Καρδιά ενός σκύλου» (2015) είναι ένας συλλογισμός στις έννοιες της μνήμης, του ονείρου και της λήθης. Ξεκινώντας από τον θάνατο της μητέρας της, η Anderson ακολουθεί τον χαμό της Λολαμπέλ, του αγαπημένου της τεριέ, και, κατόπιν, την απώλεια του αγαπημένου της φίλου και εικαστικού Gordon Matta - Clark, αλλά και εκείνη του συζύγου της, του διάσημου ρόκερ Lou Reed. Κι όμως, η διαδρομή αυτή δεν είναι διόλου σκοτεινή και πεισιθανάτια. Η «Καρδιά ενός σκύλου» είναι μια μελαγχολική και διανοητικά οξεία παρατήρηση για το εφήμερο της ύπαρξης σε όλες της τις μορφές: βιολογική, καλλιτεχνική, μνημονική. Γοητευτικές σκηνές φύσης συνδυάζονται με αρχειακό υλικό και επεξεργασμένες εικόνες, δημιουργώντας ένα σχεδόν ονειρικό περιβάλλον υποδοχής για τη φωνή της Laurie Anderson, η οποία μας καθοδηγεί σε μια διαδρομή ταυτόχρονα σαγηνευτική και οικεία. Όπως έγραψαν οι New York Times: «λίγοι είναι οι καλλιτέχνες, που μπορούν να μας προσφέρουν αυτού του είδους τη μέθεξη».

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 23 Ιουνίου: 18:00 - 04:00, από την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 18:00 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 04:00 (ξημερώματα Δευτέρας), το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς. Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Αναλυτικές πληροφορίες είναι αναρτημένες στον ιστότοπο www.SNFCC.org/metamorphosis. Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του (κτήρια και ανοικτοί χώροι), μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου κ.λπ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή