Skip to main content

Κάρλο Ακούτις: Ο 15χρονος άγιος της Καθολικής εκκλησίας και τα «θαύματα» που του αποδίδονται

REUTERS/Alberto Lingria

Στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, στους υποψήφιους προς αγιοποίηση πρέπει να αποδίδονται δύο  «επιβεβαιωμένα» θαύματα.

Ο Κάρλο Ακούτις, ένας Ιταλός έφηβος και παιδί – θαύμα των υπολογιστών που έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», πρόκειται να γίνει ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στη νέα χιλιετία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε μία δεύτερη περίπτωση «θαύματος» που αποδίδεται στον Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, σημειώνει το CNN, ο Ακούτις χρησιμοποίησε τις τεχνολογικές του δεξιότητες για να διαδώσει την επίγνωση της καθολικής πίστης, «συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ιστότοπου που κατέγραφε θαύματα».

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1991, ο πρόωρα χαμένος νεαρός μετακόμισε στο Μιλάνο της Ιταλίας με την οικογένειά του. Οι γονείς του δεν ήταν θρησκευόμενοι, αλλά η πίστη του νεαρού καλλιεργήθηκε από την Πολωνή νταντά του. Μετά το θάνατό του, το σώμα του μεταφέρθηκε στην Ασίζη όπου εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Tα δύο «θαύματα»

Στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, στους υποψήφιους προς αγιοποίηση πρέπει να αποδίδονται δύο «επιβεβαιωμένα» θαύματα.

Το τελευταίο «θαύμα» που αποδίδεται στον Ακούτις σχετίζεται με την φερόμενη θεραπεία ενός κοριτσιού από την Κόστα Ρίκα που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας έπεσε από το ποδήλατό της στη Φλωρεντία, όπου και σπούδαζε. Η μητέρα της είπε ότι προσευχήθηκε για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του στην Ασίζη.

Ο Ακούτις είχε ανακηρυχθεί «ευλογημένος» μετά το πρώτο του θαύμα το 2020, όταν πιστοί λένε ότι θεράπευσε ένα αγόρι από τη Βραζιλία με εκ γενετής πάθηση στο πάγκρεας που δεν του επέτρεπε να τρώει κανονικά.

Mετά την απόδοση δύο «θαυμάτων», το επόμενο βήμα είναι ο Πάπας να συγκαλέσει την καθιερωμένη σε αυτές τις περιπτώσεις συνάντηση καρδιναλίων για να συμφωνήσουν στην «αγιότητα» του Ακούτις και να αποφασίσουν την ημερομηνία.

Η ιστορία του Ακούτις θεωρείται σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την Καθολική Εκκλησία καθώς επιδιώκει να συνδεθεί καλύτερα με τις νεότερες γενιές σε μια ψηφιακή εποχή.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters