Skip to main content

Το «όχι» που έδωσε στον 18χρονο ΛεΜπρόν 90 εκατ. δολάρια

Ήταν ακόμη μαθητής Λυκείου όταν ο επικεφαλής της Reebok του έδωσε μία επιταγή 10 εκατ. δολαρίων και του έθεσε έναν όρο - Εκείνος την απέρριψε

Η μητέρα του ήταν μόλις 16 ετών όταν τον έφερε στη ζωή. Και ο πατέρας του ήταν…απών. Το βαρύ ποινικό μητρώο τον κρατούσε μακριά.

Ο κόσμος που γνώρισε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν αυτός μίας διαρκούς αβεβαιότητας, αστάθειας και πάλης.

Η μητέρα του αγωνιζόταν να βρει σταθερή δουλειά για να τα φέρει εις πέρας και οι δυο τους μετακόμιζαν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο, στο Άκρον του Οχάιο. Η παρηγοριά του; Η μπάλα του μπάσκετ. 

Τα μαθητικά χρόνια

Όταν ήταν 9 ετών και αφού είχε ήδη δείξει στο γήπεδο της γειτονιάς το ταλέντο του, η μητέρα του έλαβε μία σκληρή απόφαση, που όμως αποδείχθηκε σοφή. Τον άφησε να μείνει με την οικογένεια ενός προπονητή, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του, αλλά και μπορούσε να του προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον. 

Ο  ΛεΜπρόν άρχισε να παίζει σε ομάδα μπάσκετ στην πέμπτη δημοτικού. Στο Λύκειο ήταν το αστέρι του σχολείου.

Με μέσο όρο 21 πόντων και 6,2 ριμπάουντ οδήγησε το St. Vincent- St. Mary High School του Άκρον στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της τρίτης κατηγορίας με ρεκόρ νικών 23–1.

Στην τελευταία του χρονιά στο Λύκειο, το 2003, σε ηλικία 18 ετών διαφημιζόταν έντονα ως ο μελλοντικός αστέρας του NBA. Μπήκε έτσι στο ραντάρ των μεγάλων ομάδων, αλλά και των μεγάλων εταιρειών, που τείνουν να φλερτάρουν έντονα και να διεκδικούν με κάθε τρόπο τα νέα ταλέντα των δημοφιλέστερων αθλημάτων.

Το ραντεβού με τον επικεφαλής της Reebok και η επιταγή

Πρώτη τον προσέγγισε η Reebok. Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Φάιερμαν, εκείνος που του έκλεισε ραντεβού. Στη συνάντηση ο Φάιερμαν πρόσφερε στον Τζέιμς… μία επιταγή 10 εκατ. δολαρίων.

Του εξήγησε πως αυτή ήταν απλά μία προκαταβολή, που όμως έφερε μαζί της και έναν όρο. «Άκου, αν το πάρεις τώρα, απλώς μου υπόσχεσαι ότι δεν θα πας να μιλήσεις με τη Nike ή την Adidas. Ξέρεις, μπορείς να το κάνεις σωστά τώρα», του είπε, όπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος ο Τζέιμς.

«Έχασα τα λόγια μου. Το ενοίκιό μας ήταν 170 δολάρια τον μήνα. Και εγώ ήμουν απλά ένας μαθητής. Την επόμενη μέρα θα επέστρεφα στο σχολείο», θυμάται. «Άρχισα, όμως να σκέφτομαι. Αν αυτός ο τύπος είναι πρόθυμος να μου δώσει μια επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων αυτή τη στιγμή, γιατί δεν θα μπορούσαν η Nike ή η Adidas να είναι διατεθειμένες να μου δώσουν 20 ή 30 [εκατομμύρια] δολάρια ως προκαταβολή». 

Το μεγάλο «όχι» και το χρυσό deal με τη Nike

Τι έκανε τελικά; «Ήθελα να ακούσω και τις τρεις εταιρείες. Να δω τι έχουν να πουν, ποιο είναι το σχέδιό τους. Έτσι άφησα την επιταγή στο τραπέζι. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι άφησα αυτά τα 10 εκατομμύρια δολάρια».

Η απόφαση ήταν προφανώς έξυπνη. Η πρώτη συμφωνία του Τζέιμς με τη Nike ήταν για 90 εκατομμύρια δολάρια.

Ήταν το πιο ακριβό συμβόλαιο, που υπεγράφη ποτέ, με έναν 18χρονο μαθητή χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Όταν το έκλεισε το ημερολόγιο έγραφε 22 Μαΐου 2003. 

Ήταν βεβαίως ένα χρυσό deal και για τις δύο πλευρές. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς επελέγη στο Νο1 του ντραφτ από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Στον πρώτο του αγώνα απέναντι στους Σακραμέντο Κινγκς ο Τζέιμς πέτυχε 25 πόντους, 9 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Λίγους μήνες αργότερα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που πετυχαίνει πάνω από 40 πόντους σε ένα παιχνίδι, σημειώνοντας 41 στον αγώνα των Καβαλίερς με αντίπαλο τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς.

Στα τέλη της πρώτης του χρονιάς στο NBA είχε 20,9 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 5,9 ασίστ ανά παιχνίδι.

Οι επιδόσεις αυτές του έδωσαν ένα νέο συμβόλαιο 7ετους διάρκειας με την Nike. Σήμερα έχει πια ισόβιο συμβόλαιο με την εταιρεία.