Skip to main content

Η εξουσία διαφθείρει. Και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα: Ποιος και γιατί είπε την περιβόητη ρήση, τι ήθελε να καταγγείλει

Οι Πάπες του 13ου και 14ου αιώνα επέβαλαν, όσο μπορούσαν, τις ποινές του θανάτου και άλλες καταδίκες σε όλους όσους αντιστάθηκαν

«Δεν υπάρχει χειρότερη αίρεση από το να υποστηρίξεις ότι το αξίωμα αγιάζει τον κάτοχό του»: Όλη η επιστολή του Λόρδου Άκτον στον Επίσκοπο Κρέιτον

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Απριλίου 1887 όταν ο Λόρδος Άκτον έγραφε σε επιστολή του προς τον αγγλικανικό Επίσκοπο Μάντελ Κρέιτον: «Η εξουσία διαφθείρει. Και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Οι σπουδαίοι άνδρες είναι σχεδόν πάντοτε κακοί άνθρωποι…». 

Η επιστολή ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το πώς οι ιστορικοί πρέπει να κρίνουν το παρελθόν. Ο Μάντελ Κρέιτον είχε αντιταχθεί σε αυτό που θεωρούσε ως μια σύγχρονη τάση να ασκείται άσκοπα κριτική σε πρόσωπα εξουσίας. Όταν ο Κρέιτον έγραφε για το παρελθόν, έτεινε προς έναν ηθικό σχετικισμό που δεν ήταν κριτικός για τους ηγέτες του παρελθόντος (για παράδειγμα, αποσιωπούσε τα φαινόμενα διαφθοράς ή κακοποιητικής συμπεριφοράς, από Πάπες του παρελθόντος).

Ο Λόρδος Άκτον διαφωνούσε. Αν και ήταν Ρωμαιοκαθολικός, δεν μπορούσε να αγνοήσει φαινόμενα τέτοια. Υποστήριξε ότι όλοι οι άνθρωποι – ζώντες ή μη, ηγέτες ή μη – πρέπει να κρίνονται με βάση τα ηθικά πρότυπα της Καθολικής Εκκλησίας.

Η περίφημη επιστολή

Κάννες, 5 Απριλίου 1887

Αγαπητέ κύριε Κρέιτον,

Το θέμα δεν είναι αν σας αρέσει η Ιερά Εξέταση . . . αλλά αν μπορείτε, χωρίς μομφή για την ιστορική ακρίβεια, να μιλήσετε για τον μετέπειτα μεσαιωνικό παπισμό ως ανεκτικό και διαφωτισμένο. Αυτό που λέτε σε αυτό το σημείο με εντυπωσίασε ακριβώς όπως θα μου έκανε εντύπωση αν διάβαζα ότι οι Γάλλοι τρομοκράτες ήταν ανεκτικοί και φωτισμένοι και απέφευγαν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα. Δείξτε κατανόηση όσο προσπαθώ να καταστήσω το νόημά μου αρκετά σαφές.

Δεν μιλάμε για τον Παπισμό προς τα τέλη του 15ου ή τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν, για μερικές γενιές, μέχρι το 1542, επικρατούσε μια αποφασιστική ηρεμία στο κριτικό πνεύμα. Ούτε μιλάμε για την Ισπανική Ιερά Εξέταση. . . . Εννοώ τους Πάπες του 13ου και 14ου αιώνα, από τον Ιννοκέντιο Γ’ έως την εποχή του Χους. Αυτοί οι άνδρες καθιέρωσαν ένα σύστημα Δίωξης, με ειδικό δικαστήριο, ειδικούς λειτουργούς, ειδικούς νόμους. Το επεξεργάστηκαν προσεκτικά, το ανέπτυξαν και το εφάρμοσαν. Το προστάτευαν με κάθε κύρωση, πνευματική και πρόσκαιρη. Επέβαλαν, όσο μπορούσαν, τις ποινές του θανάτου και άλλες καταδίκες σε όλους όσους αντιστάθηκαν. Κατασκεύασαν ένα εντελώς νέο σύστημα με ανήκουστες σκληρότητες για τη συντήρησή του. Του αφιέρωσαν έναν ολόκληρο κώδικα νομοθεσίας, που προωθήθηκε για πολλές γενιές. . . .

Είναι απολύτως οικείο σε κάθε Ρωμαιοκαθολικό μαθητή που έχει μυηθεί στο κανονικό δίκαιο και τις παπικές υποθέσεις, συνεχώς να υπερασπίζεται, και ποτέ να μην αμφισβητεί καμία καθολική αρχή. Υπάρχουν μερικές δεκάδες βιβλία, μερικά από αυτά επίσημα, που περιέχουν τα στοιχεία.

Πράγματι, είναι το πιο εμφανές γεγονός στην ιστορία του μεσαιωνικού παπισμού. . . . Ένας άντρας καταλήγει στην κρεμάλα όχι επειδή μπορεί ή δεν μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του για αρετές, αλλά επειδή έχει διαπράξει ένα συγκεκριμένο έγκλημα. Αυτή η μία δράση επισκιάζει τον υπόλοιπο βίο του. Δεν έχει νόημα να υποστηρίζουμε ότι είναι καλός σύζυγος ή καλός ποιητής.

Αλλά αυτό που με εκπλήσσει και με απογοητεύει είναι ότι μιλάτε για τον Παπισμό όχι σαν να ασκεί δίκαιη αυστηρότητα, αλλά σαν να μην ασκεί καμία αυστηρότητα. Δεν λέτε, αυτοί οι άπιστοι άξιζαν να πέσουν στα χέρια αυτών των βασανιστών. Αγνοείτε, αρνείστε εντελώς, τουλάχιστον σιωπηρά, την ύπαρξη του θαλάμου βασανιστηρίων και του πασσάλου. . . .

Πραγματικά δεν ξέρω αν εξαιρείτε τα άτομα με εξουσία λόγω του βαθμού τους ή της επιτυχίας και της δύναμής τους ή λόγω της ημερομηνίας γέννησής τους. Το γεγονός ότι έζησαν πριν από πολύ καιρό μπορεί να έχει κάποια μικρή αξία σε μια περιορισμένη σφαίρα περιπτώσεων. Δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν γνώριζε το σωστό από το λάθος, εκτός αν μπορούμε να πούμε ότι έζησε πριν από τον Κολόμβο, πριν από τον Κοπέρνικο, και δεν μπορούσε να γνωρίζει το σωστό από το λάθος. Μετά βίας μπορεί να εφαρμοστεί στο κέντρο του Χριστιανικού κόσμου, 1500 χρόνια μετά τη γέννηση του Κυρίου μας. . . .

Δεν μπορώ να δεχτώ τον κανόνα σας ότι πρέπει να κρίνουμε τον Πάπα και τον Βασιλιά διαφορετικά από ό,τι άλλους άνδρες, με το ευνοϊκό τεκμήριο ότι δεν έκαναν κανένα λάθος. Η ιστορική ευθύνη [δηλαδή, η μεταγενέστερη κρίση των ιστορικών] πρέπει να αναπληρώσει την έλλειψη νομικής ευθύνης [δηλαδή τις νομικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της ζωής των ηγεμόνων]. Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Οι σπουδαίοι άντρες είναι σχεδόν πάντα κακοί άνδρες, ακόμα και όταν ασκούν επιρροή και όχι εξουσία: ακόμα περισσότερο όταν προσθέτεις την τάση ή τη βεβαιότητα της διαφθοράς από την εξουσία. Δεν υπάρχει χειρότερη αίρεση από το να υποστηρίξεις ότι το αξίωμα αγιάζει τον κάτοχό του. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο . . . ο σκοπός μαθαίνει να δικαιολογεί τα μέσα. Θα κρεμούσες έναν άνθρωπο χωρίς θέση, . . . αλλά αν αυτό που ακούει κανείς είναι αλήθεια, τότε η Ελισάβετ ζήτησε από τον δεσμοφύλακα να δολοφονήσει τη Μαρία και ο Γουίλιαμ Γ’ διέταξε τον Σκωτσέζο υπουργό του να εξολοθρεύσει μια φυλή. Εδώ είναι τα μεγαλύτερα ονόματα σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Εσείς θα αφήνατε αυτούς τους εγκληματίες να γλιτώσουν για κάποιο μυστηριώδη λόγ. Εγώ θα τους κρεμούσα για λόγους προφανούς δικαιοσύνης. Ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο ψηλά, για χάρη της ιστορικής επιστήμης. . . .

Η άκαμπτη ακεραιότητα του ηθικού κώδικα είναι, για μένα, το μυστικό της εξουσίας, της αξιοπρέπειας, της χρησιμότητας της ιστορίας. Εάν επιτρέπεται να αφήσουμε στην άκρη την ακεραιότητα με την οποία οι ιστορικοί πρέπει να κρίνουν το παρελθόν για χάρη της ιδιοφυΐας, της επιτυχίας, ή της τάξης ή της φήμης, για χάρη της επιρροής ενός ανθρώπου, της θρησκείας του, του κόμματός του, του καλού σκοπού που ευδοκιμεί με την πίστη του, τότε η ιστορία παύει να είναι επιστήμη.

Ποιος ήταν ο Λόρδος Άκτον

Ο Τζον Έμεριτς Έντουαρντ Ντάλμπεργκ – Άκτον, 1ος Βαρόνος Άκτον (John Emerich Edward Dalberg-Acton, 1st Baron Acton, 10 Ιανουαρίου 1834 – 19 Ιουνίου 1902), γνωστότερος απλώς ως Λόρδος Άκτον, ήταν Άγγλος Ρωμαιοκαθολικός ιστορικός, πολιτικός και συγγραφέας.

Κάνοντας εκτεταμένα ταξίδια, ο Άκτον πέρασε αθροιστικά πολύ καιρό στα κυριότερα πνευματικά κέντρα της εποχής, διαβάζοντας την πραγματική αλληλογραφία ιστορικών προσωπικοτήτων.

Μεταξύ των φίλων του συγκαταλέγονταν οι Μονταλανμπέρ, Τοκβίλ, Φυστέλ ντε Κουλάνζ, Μπλούντσλι, φον Ζύμπελ και Ράνκε.

Το 1855 διορίσθηκε υπασπιστής του εκπροσώπου του βασιλέως στην κομητεία Σρόπσιρ, ενώ ένα έτος αργότερα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Λόρδου Γκράνβιλ στη Μόσχα, που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στην τελετή της στέψεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄. Μιλούσε πολύ καλά γαλλικά, ισπανικά και άλλες ξένες γλώσσες και στην πολιτική ήταν πάντοτε ένας ένθερμος οπαδός του φιλελευθερισμού. Την εποχή που έγραψε την επιστολή ζούσε στη Γαλλία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα stories, εδώ.