Skip to main content

«764»: Η «σέχτα» του τρόμου για παιδιά στο διαδίκτυο

Αναζητούν παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας και τα εξαναγκάζουν σε αυτοτραυματισμούς, και εξευτελιστικές, βίαιες πράξεις

Συστήθηκε ως «Brad». Χρησιμοποιώντας κολακεία και δόλο, έπεισε ένα 14χρονο κορίτσι από την Οκλαχόμα, να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία. Αμέσως μετά, η φωτογραφία έγινε μέσο χειραγώγησης.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, τον Απρίλιο του 2021, αυτός και άλλα διαδικτυακά αρπακτικά απείλησαν να στείλουν την εικόνα στους συμμαθητές του κοριτσιού, εκτός αν η 14χρονη προέβαινε σε εξευτελιστικές και βίαιες πράξεις, σε ζωντανή μετάδοση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η μητέρα του κοριτσιού στην Washington Post, εξανάγκασαν το κοριτσάκι να χαράξει τα ονόματά τους βαθιά στον μηρό της, να πιει από μια λεκάνη της τουαλέτας και να αποκεφαλίσει ένα χάμστερ.

Όλα αυτά, μέσω ενός video chatroom στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord.

Οι πιέσεις κλιμακώνονταν μέχρι που η 14χρονη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τελευταία απαίτηση: να αυτοκτονήσει μπροστά στην κάμερα!

Ο 16χρονος «ηγέτης»

Η ομάδα που έβαλε στο στόχαστρο το κορίτσι, αλλά και άλλα παιδιά, ονομάζεται “764”. Οι δραστηριότητές της εμπίπτουν στον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως τόνισε πρόσφατα το FBI στο δικαστήριο.

Ο ιδρυτής της «764» ήταν ένα 16χρονο αγόρι από το Τέξας, ο Μπράντλεϊ Κέιντενχεντ, που χρησιμοποιούσε παραλλαγές των ψευδώνυμων “Felix” ή “Brad”, και διαχειριζόταν τις διαδικτυακές δραστηριότητες της ομάδας από το σπίτι της μητέρας του.

Δημιούργησε τον πρώτο διακομιστή 764 Discord τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας. Το όνομα της ομάδας αναφέρεται στους τρεις πρώτους αριθμούς του ταχυδρομικού κώδικα της γενέτειρας του Κέιντενχεντ, του Στίβενβιλ, περίπου 100 μίλια νοτιοδυτικά του Ντάλας, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης, Τζέρεμι Λάνιερ.

Σύντομα απέκτησε οπαδούς ως ο ηγέτης μιας διαδικτυακής «αίρεσης» που απολάμβανε σαδιστικές πράξεις, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία που περιγράφουν τόσο τη διαδικτυακή όσο και την πραγματική του ζωή.

Ο Κέιντενχεντ άρχισε να γοητεύεται από βίαιες εικόνες σε ηλικία 10 ετών. Τρία χρόνια αργότερα, στάλθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων αφού φέρεται να απείλησε με ένοπλη επίθεση στο σχολείο του.

Δεκαοκτώ χρονών τώρα, εκτίει ποινή φυλάκισης 80 ετών για προώθησης παιδικής πορνογραφίας.

«Αναζητούν παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας»

Ενώ βουλευτές και ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εδώ και καιρό τον τρόπο με τον οποίο το Facebook και το Instagram μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, το νέο δίκτυο ευδοκιμεί στο Discord και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Discord, ένας κόμβος για gamers, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων και αναπτύσσεται γρήγορα. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να έχουν τον έλεγχο και τον συντονισμό chatrooms με μικρή εποπτεία.

Το Telegram που παρέχει ομαδικές συνομιλίες, έως και 5.000 μελών, και έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως, επιτρέπει την πλήρως κρυπτογραφημένη επικοινωνία, ένα χαρακτηριστικό που προστατεύει την ιδιωτική ζωή, αλλά καθιστά τον έλεγχο πιο δύσκολο.

Στο Telegram, τα μέλη αυτών των ομάδων αναρτούν παιδική πορνογραφία, βίντεο βεβήλωσης πτωμάτων και εικόνες από αυτοτραυματισμούς παιδιών, σύμφωνα με τα θύματα και την εξέταση των μηνυμάτων. Επίσης, μοιράζονται συμβουλές για το πού να βρουν κορίτσια με διατροφικές διαταραχές και άλλα ευάλωτα σημεία και πώς να τα χειραγωγούν.

Μέλη του αναδυόμενου διεθνούς δικτύου διαδικτυακών ομάδων που έχουν στοχοποιήσει χιλιάδες παιδιά εφαρμόζοντας την σαδιστική μέθοδο τρομοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  είναι αγόρια και άνδρες ηλικίας έως και 40 ετών.

Αναζητούν παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας και τα εκβιάζουν να αυτοτραυματιστούν on camera, σύμφωνα με την εξέταση.

Πρώτιστο η «δόξα»

Σε αντίθεση με πολλά κυκλώματα “sextortion” (σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός) που στοχεύουν σε χρήματα , οι συγκεκριμένοι δράστες κυνηγούν τη δημοσιότητα σε μια κοινότητα που εξυμνεί τη σκληρότητα.

Η Abbigail Beccaccio, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Εκμετάλλευσης Παιδιών του FBI, εκτίμησε ότι χιλιάδες παιδιά έχουν στοχοποιηθεί από τις ομάδες «764».

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα, την ταχύτητα με την οποία τα παιδιά τους μπορούν να γίνουν θύματα», είπε. «Πρόκειται για παραβάτες που έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τη ζωή του παιδιού σας μέσα σε λίγα λεπτά».

Οι δύο πλατφόρμες δηλώνουν ότι η αποτροπή αυτών των ομάδων αποτελεί επείγουσα προτεραιότητά τους.

Αλλά η διαγραφή χιλιάδων λογαριασμών κάθε μήνα έχει αποδειχθεί ανεπαρκής. Οι χρήστες απλώς δημιουργούν νέους λογαριασμους.

Εντωμεταξύ, η 14χρονη -τώρα 17 ετών- μπαίνει και βγαίνει στα ιδρύματα ψυχικής υγείας. Παρότι οι θεραπείες της λειτουργούν, όπως είπε η μητέρα της, η υπενθύμιση παραμένει: μια ουλή – ο αριθμός 764 – είναι ακόμα ορατή στον μηρό της.