Skip to main content

Φάμπιο Πανέτα: «Ευρωπαϊκή ασπίδα κατά της κρίσης»

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, αλλά κυρίως να στηρίξει την οικονομία της, εκφράζει ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Πιστεύω ότι είναι σωστό να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς και να αμυνθούν, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και την οικονομία τους. Δεν είναι μόνο θέμα όπλων», τονίζει ο Φάμπιο Πανέτα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Πανέτα προειδοποιεί ότι η οικονομική επέκταση έχει σχεδόν σταματήσει. χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ασπίδα κατά της κρίσης. «Αυτό καθιστά τις επιλογές που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ πιο περίπλοκες, καθώς μια νομισματική σύσφιξη με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμό, θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται», τονίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Φάμπιο Πανέτα εκτιμά ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, «τα αρνητικά επιτόκια και οι καθαρές αγορές ομολόγων μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητα», αλλά προσθέτει ότι «δεν έχει μεγάλη διαφορά αν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα»».

Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν στις 8-9 Ιουνίου και στις 20-21 Ιουλίου. 

naftemporiki.gr