Skip to main content

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι στην προεδρία στις 24 Ιανουαρίου;

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Βουλή και Γερουσία στην Ιταλία θα συνεδριάσουν από κοινού στις 24 Ιανουαρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στην άποψη ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον 80χρονο Σέρτζιο Ματαρέλα, η επτάχρονη θητεία του οποίου λήγει τον Φεβρουάριο.

Εκτός από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετέχουν και 58 εκπρόσωποι των 20 περιφερειών. Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 1.009 και στις τρείς πρώτες ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή του Προέδρου, ενώ στην τέταρτη αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία.

Ο 74χρονος Ντράγκι, που ηγείται μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης εδώ και  σχεδόν ένα χρόνο, βρίσκεται στην πρώτη θέση των υποψηφίων για την μεταπήδηση στο Κυρηνάλιο ,αν και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει-δημοσίως τουλάχιστον –τα χαρτιά του.

«Τίποτα δεν έχει κλείσει προς το παρόν», εξηγεί ο επικεφαλής του Ιδρύματος Friedrich Ebert στη Ρώμη, Τόμπιας Μόρσελ. «Ο Ντράγκι θα διεκδικήσει το αξίωμα μόνο εάν είναι σαφές ότι θα τα καταφέρει στην πρώτη ψηφοφορία και ότι στη συνέχεια θα αποκλειστούν πρόωρες εκλογές. Διαφορετικά θα ήταν ντροπή για τον ίδιο», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος έχει σημαντικό ρόλο στην ιταλική πολιτική σκηνή. «Μπορεί να επιβάλει στην κυβέρνηση τον χειρισμό σημαντικών θεμάτων, αλλά και να διαλύσει τη Βουλή και τη Γερουσία», εξηγεί ο επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad Adenauer στη Ρώμη, Νίνο Γκαλέτι. «Διορίζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να αποτρέψει τον διορισμό κάποιων πολιτικών», προσθέτει ο Γκαλέτι. Με την Ιταλία να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει φυσικά μεγάλη σημασία και για την Ευρώπη η έκβαση της προεδρικής εκλογής.

«Ο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει πιστωθεί ευρέως για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ιταλία από τότε που ανέλαβε τα ηνία πέρυσι, μετά από χρόνια πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στη χώρα», γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Ως πρόεδρος, ο Ντράγκι θα εξακολουθούσε να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική σκηνή».

Πρόβλημα η αποχώρηση από την πρωθυπουργία

Η μεταπήδηση του Ντράγκι στην Προεδρία θα δημιουργούσε πάντως σοβαρά προβλήματα στην πολιτική σκηνή: από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, ηγείται μιας κυβέρνησης που αποτελείται από τεχνοκράτες και πολιτικούς, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής. Χωρίς αυτόν στο τιμόνι, η συμμαχία πολύ διαφορετικών κομμάτων μπορεί να καταρρεύσει και η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι ο Ντράγκι θα πρέπει να αντικατασταθεί στην πρωθυπουργία από έναν πολύ αναγνωρισμένο και πολύ ικανό Πρωθυπουργό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προσωπικότητα, που να εκτιμάται τόσο πολύ όσο αυτός», λέει ο Γκαλέτι. «Η αποχώρηση του Ντράγκι από την πρωθυπουργία θα είναι πολύ ανησυχητική», εκτιμά η Politico.« Ο Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του κολοσσιαίου ποσού των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ», αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα. Η Ρώμη υπέβαλε ήδη  το πρώτο αίτημα για την  εκταμίευση 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτή την εβδομάδα.

Ο Ντράγκι έχει πάντως δύο επιλογές: Να μεταπηδήσει στην Προεδρία για επτά χρόνια ή να παραμείνει πρωθυπουργός για ένα χρόνο, καθώς θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το 2023. Με δεδομένο ότι ο Ντράγκι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δύσκολα θα παραμείνει πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές.

Στον αγώνα και ο Μπερλουσκόνι

«Εκτός από τον Ντράγκι, ουδείς άλλος έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί στην Προεδρία», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας, Βολφάνγκο Πικόλι. Και όμως! Λογαριάζει χωρίς τον …Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στα 85 του χρόνια ο «Καβαλιέρε» έχει μπει γερά στο παιχνίδι, υποστηριζόμενος από το κόμμα του, Forza Italia, αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροδεξιάς.

Γνωστός σε πολλούς για τα «μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι» του με νεαρές γυναίκες, ο Καβαλιέρε, βρίσκεται ακόμη στο στόχαστρο της δικαιοσύνης με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία μαρτύρων, από το 2010. Ως πρόεδρος, ο Μπερλουσκόνι θα απολάμβανε ασυλίας και θα σταματούσαν οι εναντίον του νομικές διαδικασίες.

 Ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε μάλιστα τα Χριστούγεννα στη βίλα του στη Ρώμη με τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρο του ακροδεξιού «Fratelli d’Italia» και συζήτησαν την υποψηφιότητά του, χωρίς να υπάρξει κάποια δημόσια ανακοίνωση.« Αναβάλαμε οποιαδήποτε απόφαση για τις αρχές του νέου χρόνου», δήλωσε ο Σαλβίνι. « Ο Μπερλουσκόνι είναι ο άνθρωπος του ακατόρθωτου», δήλωσε στη La Stampa, στενός συνεργάτης του Καβαλιέρε. «Και εμείς – που του χρωστάμε τα πάντα – θα επιτύχουμε το αδύνατο», πρόσθεσε.

Τρίτος υποψήφιος;

Όπως συμβαίνει συχνά στην ιταλική πολιτική σκηνή, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή, για την εκλογή του αρχηγού του κράτους. «Στην Ιταλία, η διαδικασία μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα παπικό κονκλάβιο, έτσι ώστε η ψηφοφορία να ξεκινά χωρίς να γνωρίζουμε ποιος θα βγει πραγματικά νικητής στο τέλος», λέει ο Γκαλέτι.

Όπως λέει ο καθηγητής Οικονομικών Ρομπέρτο Ντ` Αλιμόντε, πρόκειται για αχαρτογράφητη περιοχή: «Ποτέ πριν στην Ιταλία δεν συνέβη ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να γίνει πρόεδρος. Δεν υπάρχει προηγούμενο». 

Στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται επίσης τα ονόματα του υπουργού Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο, της υπουργού Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια, πρώην προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Επιτρόπου της ΕΕ,Πάολο Τζεντιλόνι και του απερχόμενου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Δεν αποκλείεται επίσης να πειστεί τελικά και ο απερχόμενος Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα να μην κάνει check out από το Κυρηνάλιο, αν δεν βρεθεί άλλη λύση…