Skip to main content

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης στον πρόεδρο της Πολωνίας για τον νόμο για τα ΜΜΕ

Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς κάλεσε τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα να μην επικυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση «υπό τον άμεσο έλεγχο» της κυβέρνησης.

«Καλώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας να μην υπογράψει τον νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου στην Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Μούιζνιεκς.

Ο νόμος, σύμφωνα με τον επίτροπο, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από τον Πολωνό πρόεδρο, «θέτει, με ανησυχητικό τρόπο, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης, δίνοντας στην τελευταία την εξουσία να διορίζει και να παύει» τους διευθυντές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Ο νόμος υιοθετήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν έγινε κάποια ευρεία συζήτηση γύρω από αυτόν «όπως απαιτείται σε μια δημοκρατική κοινωνία όταν μελετούμε αλλαγές τόσο σημαντικές όσο είναι ο τομέας της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», συνέχισε ο επίτροπος.

Τέσσερις οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας προσέφυγαν την Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει αυτός ο αμφιλεγόμενος νόμος.

Με βάση τον νόμο, τερματίζεται άμεσα η θητεία των διευθυντών της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να διορίζει και να παύει τους νέους διευθυντές. Η ψήφιση του νόμου, δύο μήνες μετά τη νίκη του δεξιού κόμματος PiS («Νόμος και Δικαιοσύνη») του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στις εκλογές, προκάλεσε σάλο διεθνώς και ανησυχίες στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία στις 13 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έλκει την πολιτική του καταγωγή από το ίδιο κόμμα, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 18 του μηνός.