Skip to main content

Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ: «…η προσευχή και η μουσική ήταν για μένα το ένα και το αυτό…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης και επιδιώκοντας να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες, ο πολυβραβευμένος Τούρκος μουσικός Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης, ο οποίος παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά, επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα και μας μιλά για τις συναυλίες του.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα μουσικός θα παρουσιάσει μια μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, με τίτλο «Οmar Faruk Tekbilek & Friends», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Φωτεινής Βελεσιώτου, Φώτη Θεοδωρίδη και Θεόφιλου Πουταχίδη (ποντιακή λύρα), στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, την Τρίτη 7 Ιουνίου, με τη συμμετοχή της Φωτεινής Βελεσιώτου, και στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, με τη σύμπραξη των Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Πετρολούκα Χαλκιά, Haig Yazdjian, Μελίνας Κανά και Φώτη Θεοδωρίδη. Και οι τρεις συναυλίες αρχίζουν στις 9 το βράδυ.

Με τη μουσική του να έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα, ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ο οποίος πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη, θα μας παρασύρει σε ένα μουσικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, και μιλά για τις συναυλίες του, για τη φιλοσοφία του, για την Ελλάδα και για τον σύγχρονο κόσμο μας.

Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό αυτές τις τρεις βραδιές;

Οι συγκεκριμένες βραδιές θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις περισσότερες συναυλίες μου, μιας και σε αυτές συμμετέχουν πολύ σημαντικοί και αγαπημένοι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές, με τους οποίους θα γιορτάσουμε παρέα όλα αυτά που μας ενώνουν. Τέτοιες συνεργασίες αποτελούν μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα και χαίρομαι ιδιαίτερα που ένα από τα όνειρά μου πραγματοποιείται στις συναυλίες μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Από πού απορρέει η έμπνευσή σας;

Από την ίδια τη ζωή, τα γεγονότα και τους ανθρώπους γύρω μου.

Ποια στοιχεία συνδυάζετε στις μουσικές σας δημιουργίες;

Αυτό, που κυριαρχεί σε όλες μου τις δουλειές, είναι μία τριαδική αγάπη: α) η αγάπη μου για τον Δημιουργό μας (Σούφι), β) η αγάπη για τους συνανθρώπους μας (Ρομαντισμός) και γ) η αγάπη για τη ζωή (Λαογραφία).

Τι σας ωθεί να επιδιώκετε τη συνεργασία με μουσικούς από διάφορες χώρες;

Η κινητήριος δύναμη είναι το «τέταρτο στοιχείο», που χρησιμοποιώ στις δουλειές μου και το αποκαλώ φαντασία. Επιδιώκω να προσκαλώ σε συνεργασία μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, για να εκφράσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, έχοντας σαν υλικά τη φαντασία μας, την κοινή μας βάση και τα αμοιβαία αισθήματα που έχουμε ο ένας για τον άλλο.

Μιλήστε μας για τη φιλοσοφία, που επηρέασε έντονα τη μουσική, αλλά και τον τρόπο σκέψης και ζωή σας.

Από μικρό παιδί, με ενδιέφερε πολύ η καλλιέργεια του πνεύματος και εκτιμούσα τη ζωή ως την ενσάρκωση της τελειότητας και της απόλυτης ομορφιάς του Δημιουργού μας. Αυτό το σκεπτικό με έκανε να αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και αγάπη για όλα τα πλάσματα. Ήταν έργα του Δημιουργού μας. Γρήγορα, συνειδητοποίησα ότι η προσευχή και η μουσική ήταν για μένα το ένα και το αυτό. Είδα καθαρά ότι, όταν είμαι πραγματικά αφοσιωμένος στη μουσική, οι υπόλοιπες σκέψεις και δυσκολίες παύουν να είναι σημαντικές. Όλο αυτό οδήγησε στη φιλοσοφία μου ως εξής: «Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα να λύσεις, αλλά ένα μυστήριο να ζήσεις».

Τι αισθάνεστε για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της;

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την τεράστια συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα και σε αυτό που εγώ αποκαλώ κλασική τούρκικη μουσική. Αυτό ξεκίνησε στην αρχαιότητα και συνεχίζεται έως και σήμερα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία, από το 1995, να έρχομαι στην Ελλάδα και να βιώνω από πρώτο χέρι την ενέργεια αυτής της μοναδικής χώρας. Για μένα, η ελληνική παράδοση είναι η γέφυρα, στην οποία η κουλτούρα της Ανατολής συναντά την κουλτούρα της Δύσης.

Ο σύγχρονος κόσμος μας μαστίζεται από πολλά δεινά. Τι χρειάζεται να βρει – δει το ανθρώπινο είδος, για να πλάσει, επιτέλους, έναν επίγειο παράδεισο αγάπης και ειρήνης;

Πάντα θεωρούσα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και η ειρήνη να επικρατήσει, μόνο αν το κάθε άτομο ξεχωριστά πορεύεται σύμφωνα με τις ανώτερες αξίες και αρχές της ζωής, μιας και οι κοινωνίες μας αποτελούνται από όλα αυτά τα άτομα. Όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά, αν απλά προσμένουμε και απαιτούμε την αλλαγή να έρθει από έξω, χωρίς εμείς οι ίδιοι να υιοθετούμε μια ευγενική, ανώτερη και πανανθρώπινη στάση.

Πληροφορίες

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»: Βύρωνας – Αθήνα, τηλ.: 210 7626438. Τιμές εισιτηρίων: αριθμημένες θέσεις μπροστά στη σκηνή: 30 ευρώ, γενική είσοδος: 20 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65 χρόνων, παιδιά): 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876 και 210 9213310, ηλεκτρονικά: viva.gr, artinfo.gr και ticketservices.gr.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800. Προπώληση: εκδοτήρια του Μεγάρου (πληροφορίες: 2310895938 – 9) και στα εκδοτήρια της πλ. Αριστοτέλους, ηλεκτρονικά: tch.gr.

Αρχαίο Ωδείο Πάτρας: Παλαιών Πατρών Γερμανού και Σωτηριάδου – Πάτρα, τηλ.: 261 0223587. Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr.