Skip to main content

Στη Γερμανία το EURO 2024

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία ανέθεσε στη Γερμανία την ανάληψη οργάνωσης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 2024.

Η απόφαση για το EURO 2024 ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό της, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Η υποψηφιότητα της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) επικράτησε της αντίστοιχης τουρκικής κι έτσι η χώρα, που ήδη έχει φιλοξενήσει το 1974 και το 2006 το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα διοργανώσει για πρώτη φορά EURO.

Να σημειωθεί ότι το 1988 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε μεν διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, ωστόσο τότε τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Δυτική Γερμανία καθώς υπήρχε ο διαχωρισμός με την Ανατολική.

«Χαμένη» η Τουρκία λόγω και της πολιτικής κατάστασης

Η Τουρκία φεύγει για άλλη μια φορά απογοητευμένη, αφού αυτή ήταν η τέταρτη φορά που είχε καταθέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει την τελική φάση της διοργάνωσης. Στο EURO 2024 θα μετάσχουν 24 ομάδες και θα διεξαχθούν 51 αγώνες.

Η πρόθεση της UEFA είχε διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εκθέσεις αξιολόγησης που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Σε αυτές υπογραμμιζόταν η αρτιότητα της γερμανικής υποψηφιότητας σε εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές (αεροδρόμια, συγκοινωνίες κ.α.), την ώρα που στην υποψηφιότητα της Τουρκίας καταλογίζονταν αδυναμίες, με κυριότερη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Τα γήπεδα 

Το EURO 2024 θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα της Γερμανίας, τα οποία είναι το «Ολιμπιαστάντιον» του Βερολίνου, η «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου, το «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ, η «Ρεντ Μπουλ Αρένα» της Λειψίας, το «Ραϊνενεργκί Στάντιον» της Κολωνίας, η «Φέλτινς Αρένα» του Γκελζενκίρχεν, το «Φολκσπαρκστάντιον» του Αμβούργου, η «Κόμερτσμπανκ Αρένα» της Φρανκφούρτης, η «Εσπριτ Αρένα» του Ντίσελντορφ και η «Μερτσέντες Μπεντς Αρένα» της Στουτγκάρδης.

Στη διοργάνωση θα μετάσχουν 24 ομάδες και θα πραγματοποιηθούν 51 αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το EURO 2020 θα διεξαχθεί σε 12 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός θα φιλοξενηθούν στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Οι δηλώσεις

«Η διαδικασία ήταν διαφανής, η ψήφος ήταν δημοκρατική. Κάθε δημοκρατική απόφαση είναι η σωστή απόφαση» δήλωσε ο Τσέφεριν. Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας υπογράμμισε: «Πραγματικά ανυπομονώ για άλλη μια γιορτή των καλύτερων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων το 2024 και ξέρω ότι η Γερμανία θα είναι φανταστική οικοδέσποινα και πως θα δούμε ένα θαυμάσιο τουρνουά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων».

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκτελεστική επιτροπή της UEFA για την απίστευτη εμπιστοσύνη. Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση για την UEFA. Αύριο θα αρχίσουμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που έχετε από εμάς».

Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής Γερμανίας και πρεσβευτής της υποψηφιότητας της χώρας, Φίλιπ Λαμ, επισήμανε: «Θέλουμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου και να δείξουμε στον κόσμο πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι η χώρα μας. Διαθέτουμε καταπληκτικά στάδια, φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο, πρώτα και κύρια έχουμε ανθρώπους που τους αρέσει να γιορτάζουν με άλλους Ευρωπαίους. Θα διοργανώσουμε ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό πάρτι στη Γερμανία».