Πριν από μερικά χρόνια η 31χρονη Τζιλ Σκοτ, μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, η 26χρονη επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Τόνι Ντάγκαν, όπως και άλλες ακόμα συμπαίκτριές τους στην Εθνική Αγγλίας, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αγωνίζονται σε ομάδες αγοριών, εξαιτίας της έλλειψης προγραμμάτων για κορίτσια στην περιοχή τους.
Μία ευκαιρία που τώρα πλέον απολαμβάνουν οι Αγγλίδες πιτσιρίκες, ως συνέπεια προγράμματος με στόχο τις ηλικίες 5-11 ετών. Είναι ένα πρότζεκτ της FA με χρηματοδότηση 890.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα FIFA Forward – Wildcats (διεύθυνση video https://www.youtube.com/watch?v=laH7bpcXoJk), που τέθηκε σε εφαρμογή το 2017, ως μέρος της στρατηγικής της ομοσπονδίας για διπλασιασμό της συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο μέχρι το 2020.
Το FIFA Forward είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει και να υποστηρίξει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Μετά την επιτυχία των 200 κέντρων που άνοιξαν το πρώτο έτος, με καθένα από αυτά να εξυπηρετεί συνήθως 30 κορίτσια, η FA επέκτεινε το σχέδιό της με τη δημιουργία επιπλέον 772 κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα το 2018.
«Από την έναρξη του σχεδίου, έχουμε διαπιστώσει μεγάλο ενθουσιασμό από τα κορίτσια που συμμετέχουν» δήλωσε ο διευθυντής συμμετοχής και ανάπτυξης της FA, Κέλι Σίμονς.
Με κυρίαρχο σύνθημα «Διασκεδάστε, κάνετε φίλους, παίξτε ποδόσφαιρο», δείχνεται στις πιτσιρίκες, ορισμένες από τις οποίες κλωτσάνε για πρώτη φορά μπάλα, ότι το παιχνίδι είναι διασκέδαση, επικοινωνία και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον.
Η επικοινωνία, όπως αναφέρεται σχετικά, αποτελεί βασικό θέμα στο πλαίσιο του προγράμματος, μιας και διαπιστώνεται πως η διαδικασία αυτή βοήθησε αυτά τα κορίτσια όχι μονάχα στο ποδόσφαιρο, αλλά είχε αξιοσημείωτα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική ανάπτυξή τους.
Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ίσων ευκαιριών και φιλικού περιβάλλοντος, τα οποία αποτελούν «κλειδιά» για την καλλιέργεια του πάθους των κοριτσιών για το ποδόσφαιρο, αλλά και της απαραίτητης εμπιστοσύνης, προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα στην ποδοσφαιρική πορεία τους, την συμμετοχή τους σε ένα σύλλογο.
Έτσι κι αλλιώς, οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν πλέον γυναικεία ομάδα, οι χώρες πρωταθλήματα, η UEFA και η FIFA κορυφαία τουρνουά, αντίστοιχα με εκείνα των ανδρών.
Η Λιόν, στις 24 Μαΐου, νίκησε 4-1 στην παράταση την Βόλφσμπουργκ στο στάδιο Dynamo Valeriy Lobanovskiy του Κιέβου και κατέκτησε το Champions League Γυναικών, σημειώνοντας την πέμπτη νίκη της γαλλικής ομάδας σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Οι ΗΠΑ πανηγύρισαν στα γήπεδα του Καναδά το 2015 το Παγκόσμιο Κύπελλο, νικώντας στον τελικό 5-2 την Ιαπωνία, σε ένα τουρνουά που παρακολούθησαν συνολικά 1.353.506 φίλαθλοι (26.029 ανά παιχνίδι).
Στοιχεία και αριθμοί που επιβεβαιώνουν την ραγδαία εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, ικανοποιώντας την FIFA, μιας και βρίσκεται στις προτεραιότητες του νέου σχεδιασμού της.
Στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας ξεκίνησε το 1986, ήταν ανεπίσημο έως το 1989, με διοργανώτριες τις ίδιες τις ομάδες. Την περίοδο 1989-90 η ΕΠΟ δημιούργησε επιτροπή γυναικείου ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα, ενώ πλέον από την περίοδο 2017-18 συμμετέχουν δώδεκα ομάδες. Πολυνίκης του θεσμού είναι η ομάδα του ΠΑΟΚ με 12 τίτλους, που κατέχει και το ρεκόρ οκτώ συνεχόμενων κατακτήσεων.
Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, κρίνεται η ένταξη της ΕΠΟ στο ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης και διάδοσης της UEFA Women’s Football Development, που έχει στόχο να παρουσιάσει το γυναικείο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο, από την ηλικία των 6 ετών.
Σε μία προσπάθεια, που έχει στόχο, επιδίωξη, όραμα, σιγά σιγά να διαμορφώσει ίσως ανάλογες συνθήκες, δίνοντας ευκαιρίες ίδιες με αυτές που ήδη απολαμβάνουν οι συνομήλικες τους πιτσιρίκες στην άλλη μεριά της Μάγχης.