Skip to main content

«Στόχος η αντιμετώπιση της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων»

Βία και «στημένα» αποτελούν την προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη σημερινή (24/07) συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μία πολύ πιο τακτική συνεργασία, με αποκλειστικό στόχο να απομακρυνθούν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από το κυρίαρχο άθλημα της χώρας, ενώ παραδέχθηκαν ότι η σημερινή εικόνα του ποδοσφαίρου είναι άκρως  προβληματική.

Ενα μήνα πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Super League, Αυγενάκης και Γραμμένος θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να φανούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, πάντα υπό τη συνθήκη του σεβασμού στο αυτοδιοίκητο, αλλά και την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Μάλιστα, οι κ.κ. Αυγενάκης και Γραμμένος συμφώνησαν να υπάρξει εντός των προσεχών ημερών νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα, καθώς τα θέματα της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.
 
Μετά από τη λήξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, επισήμανε: «Ήταν μια πρώτη γνωριμία με τον υπουργό. Ομολογώ ότι συνάντησα έναν άνθρωπο αποφασιστικό και θα έλεγα και διορατικό και αυτό σε μια κατεύθυνση επίλυσης όλων των σοβαρών θεμάτων, που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συμφωνήσαμε ότι, με μια ειλικρινή συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και πρέπει να δώσουμε λύσεις. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες, που θα ξεκινήσει και ένας άλλος κύκλος συναντήσεων με επιμέρους θέματα, αυτή η κοινή στάση μας, για την επίλυση των προβλημάτων, θα στεφθεί από επιτυχία και τολμώ να πω ότι τα πρώτα δείγματα θα είναι ορατά από την έναρξη του πρωταθλήματος. Τις επόμενες μέρες, όπου θα μπει το πλαίσιο της ατζέντας, θα ξεκινήσουμε με δύο βασικά ζητήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο και δεν έχουν να κάνουν παρά με το ζήτημα της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων».
 
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Ζήτησα και είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, ομολογουμένως, συνάντηση με τον κ. Γραμμένο, πρόεδρο της ΕΠΟ. Ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, που έχει αντιμετωπίσει, ή που καλείται και θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι εύκολο το τοπίο, αλλά κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο, όταν υπάρχει επιθυμία, βούληση, συνεργασία και αποφασιστικότητα.

Πάνω σε αυτά, λοιπόν, ξεκινήσαμε τη σημερινή μας συζήτηση και ξεκινήσαμε στην ουσία έναν κύκλο συναντήσεων. Σκοπός, η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και επιδίωξη, τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά στην έναρξη, κιόλας, του ελληνικού πρωταθλήματος. Με κυρίαρχα δύο ζητήματα, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Γραμμένος: βία και προσυνεννοημένοι αγώνες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πολύ-πολύ σύντομα δηλαδή, θα έχουμε σίγουρα μια νεότερη συνάντηση με ατζέντα, όπου θεσμικά και πιο συστηματικά θα “τρέξουμε” ζητήματα σεβόμενοι πάντα το αυτοδιοίκητο. Δεν θα σταματήσω να το λέω, διότι αυτό ναι μεν έχει υποχρεώσεις, αλλά έχει και δικαιώματα, ή έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις, αντίστοιχες. Άρα, με όρους καθαρούς, με προθέσεις συγκεκριμένες και με βούληση ξεκινάμε τη συνεργασία μας σήμερα. 

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση, είναι βέβαιο ότι υπάρχει προκατάληψη σε πολλούς που θα διαβάσουν αυτές τις δηλώσεις, όμως εδώ είμαστε για να σπάσουμε κατεστημένα και να δώσουμε μήνυμα καθαρό για να επιστρέψουν στα γήπεδα οι οικογένειες με τα παιδιά τους. Είναι το στοίχημά μας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αυτή την εντολή έχει λάβει από τους πολίτες της χώρας μας και θα το κάνουμε πράξη συνεργαζόμενοι, αλλά και σεβόμενοι τις ευθύνες και τα δικαιώματα του κάθε εμπλεκόμενου με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολύ περισσότερο δε, με τον πρόεδρο και το προεδρείο της ΕΠΟ, που εκ των πραγμάτων έχουν τον πρώτο βαθμό ευθύνης».