Skip to main content

Μπάσκετ: Άγνωστο το μέλλον των τελικών της Α1 και της Εθνικής, λόγω των ενστάσεων του Προμηθέα

Το λάθος των διαιτητών στο χθεσινοβραδινό (29/05) Game 5 της ημιτελικής σειράς των play off της Basket League, ανάμεσα στο Λαύριο και στον Προμηθέα Πατρών, μπορεί να φέρει σημαντικές ανατροπές στο πρόγραμμα των τελικών του πρωταθλήματος, αλλά και να επηρεάσει ακόμη και την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά της Βιτόρια.

Ο αγώνας ανέδειξε μεγάλο νικητή το Λαύριο με 81-74, που με το υπέρ του 3-2 στη σειρά πήρε το «εισιτήριο» για τους τελικούς της Α1 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως, τιο διαιτητικό λάθος στα τελευταία δευτερόλεπτα με το αντιαθλητικό φάουλ στον Κόζι και τα όσα ακολούθησαν εντός του παρκέ, ίσως να «βάλει φωτιά» στα όσα ακολουθούν κι αναφερόμαστε στους τελικούς, αλλά και στην προετοιμασία της «γαλανόλευκης» ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά.

Οι Αχαιοί αμέσως μετά τον αγώνα υπέβαλλαν ένσταση για λάθος συνεννόηση των διαιτητών και της γραμματείας, στην φάση που έγινε σε επίθεση του Προμηθέα κι ενώ απέμεναν 46 δεύτερα για το φινάλε της αναμέτρησης.

Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των τελικών βρίσκεται.. στον αέρα, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του αθλητικού δικαστή, η οποία συνήθως βγαίνει μετά από δύο εργάσιμες ημέρες για να βγει, δηλαδή το αργότερο μέχρι την Τρίτη (1/06).

Βάσει του προγραμματισμού του ΕΣΑΚΕ, την  ημέρα εκείνη ή, την Τετάρτη (2/06) θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι αγώνες των τελικών, προκειμένου το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και οι διεθνείς παίκτες των δύο φιναλίστ να ενσωματωθούν στην προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Βάσει των εξελίξεων τίποτ΄ από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ακόμη κι αύριο (31/05) να βγει η απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου της διοργανώτριας αρχής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ομάδα που θα βγει «ηττημένη» θα προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ για να δικαιωθεί. Κι αυτό θα επιφέρει και νέα καθυστέρηση…

Με πιο απλά λόγια, ακόμη κι αν οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων εκδοθούν σε χρόνους ρεκόρ και είτε επαναληφθεί, είτε όχι, ο 5ος ημιτελικός, είναι απίθανο οι δύο σειρές των τελικών και των «μικρών» τελικών να ξεκινήσουν πριν την Κυριακή (6/06). Κι αν ακόμη οι αναμετρήσεις διεξάγονται μέρα παρά μέρα και κριθούν στις 3 νίκες, οι παίκτες θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις 10 Ιουνίου, κάτι που επηρεάζει άμεσα την Εθνική ανδρών.

Η προετοιμασία της «γαλανόλευκης» είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, με τους παίκτες που έχουν ακόμα υποχρεώσεις να ενσωματώνονται σε αυτή μετά το τέλος των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ραχοκοκαλιά της ομάδας που θα κληθεί στην προεπιλογή αποτελείται από παίκτες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Προμηθέα και του Ολυμπιακού (ο μόνος που δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις αυτή την περίοδο), γίνεται σαφές ότι ο Ρικ Πιτίνο θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθειά του να μοντάρει την ομάδα ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά που ξεκινά στις 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουλίου.