Skip to main content

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέτουν σε «ομηρία» τους αθλητές, μετά από δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, που επέκρινε τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν μποϊκοτάζ των Αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2022, κατηγορώντας ειδικότερα την Κίνα για καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουϊγούρων στα βορειοδυτικά της χώρας.

Χωρίς να κάνει λόγο σε αυτό το στάδιο για πιθανό μποϊκοτάζ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον «εξετάζει τις επιλογές της» για να προωθήσει τις «προτεραιότητές της», σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πρόθεσης του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει τους Αγώνες ως πλατφόρμα για, κατά κάποιον τρόπο, την επικύρωση του μοντέλου διακυβέρνησής του και την απόκρυψη των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο αξιωματούχος Νταν Νάντελ, που είναι υπεύθυνος για τη θρησκευτική ελευθερία και ο οποίος κατηγόρησε το κομμουνιστικό καθεστώς ότι μετέτρεψε την πόλη Σινγιάνγκ σε «υπαίθρια φυλακή».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν σε ομηρία το δικαίωμα των αθλητών τους να μετέχουν σε μια διοργάνωση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Τετάρτη την Κίνα ότι «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία» στην Σιντζιάνγκ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο.