Skip to main content

Τζούντο: Τετραετής αποκλεισμός στο Ιράν

Ποινή τετραετούς αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα επέβαλλε στο Ιράν η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) για «επαναλαμβανόμενες και πολύ σοβαρές παραβιάσεις του καταστατικού του οργανισμού», καθώς φέρεται να άσκησε πιέσεις σε έναν από τους αθλητές του, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει έναν Ισραηλινό αθλητή.

Τον περασμένο Οκτώβριο η IJF είχε τιμωρήσει τους Ασιάτες, λόγω του ότι ανάγκασαν τον Σαείντ Μολαέι να αποσυρθεί από τα παγκόσμια πρωταθλήματα, για ν΄ αποφύγει την αναμέτρηση εναντίον του Ισραηλινού Σαγκί Μούκι.

Στη συνέχεια, ο Ιρανός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 στο τζούντο εγκατέλειψε την χώρα του, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, με προορισμό τη Γερμανία όπου του χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα και αργότερα έγινε πολίτης της Μογγολίας.

Τότε η Ομοσπονδία τζούντο του Ιράν είχε ασκήσει έφεση στο CAS, το οποίο έκρινε τον περασμένο μήνα ότι αν και το Ιράν διέπραξε «σοβαρές παραβιάσεις», η απεριόριστη αναστολή που επιβλήθηκε στη χώρα δεν είχε νομική βάση και παρέπεμψε την υπόθεση στην πειθαρχική επιτροπή της IJF για περαιτέρω αποφάσεις.

«Η πειθαρχική επιτροπή θεωρεί ότι το Ιράν θα πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά για μια περίοδο τεσσάρων ετών», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η IJF.

Η απαγόρευση χρονολογείται από το 2019 και θα ισχύει έως το 2023.