Skip to main content

Δέκατο ευρωπαϊκό η Ρεάλ Μαδρίτης

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 10η φορά στην Ιστορία της στέφθηκε στο Βελιγράδι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Στον μεγάλο τελικό της Euroleague η «βασίλισσα» επικράτησε με 85-80 της Φενέρμπαχτσε, η οποία απέτυυχε να κάνει το back to back.

Η ομάδα που ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη στο ξεκίνημα της σεζόν από σοβαρούς τραυματισμούς βασικών της παικτών (Γιουλ, Κούζμιτς, Ράντολφ), έμεινε όρθια, απέκλεισε με ντεζαβαντάζ έδρας τον Παναθηναϊκό στα Play offs κι απόψε στην πρωτεύουσα της Σερβίας επιβλήθηκε της Φενέρ και κατάκτησε πέρα για πέρα το τρόπαιο.

Ήταν το 10ο Κύπελλο για το συγκρότημα του Πάμπλο Λάσο (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018 τα προηγούμενα), ενώ το μεγάλο «αστέρι» των «μερένγκες», Λούκα Ντόντσιτς, μετά το βραβείο του MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού . 

Ηγέτες των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν οι Κοζέρ (17π.) και Ντόντσιτς (15π.), ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Τόμπκινς στο φινάλε.

Από την απερχόμενη κάτοχο του τίτλου, Φενέρμπαχτσε, ο Νικολό Μέλι ήταν «μια ομάδα μόνος του». Ο Ιταλός σταμάτησε στους 28 πόντους, αλλά δεν είχε βοήθειες στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού.

Οι Γουοναμέικερ και Ντίξον προσπάθησαν στα τελευταία λεπτά να αλλάξουν τη ροή του αγώνα, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό. Η φάση που «σημάδεψε» τον τελικό σημειώθηκε στα 18 δεύτερα πριν το τέλος, όταν ο Κοζέρ αστόχησε από τη γραμμή των βολών κι ενώ το σκορ ήταν 81-78.

Ο Τόμπκινς, όμως, με φόλοου έδωσε… αέρα πέντε πόντων στη «βασίλισσα», κόβοντας τα… πόδια των παικτών του Ομπράντοβιτς που είχαν ξεκινήσει μία μεγάλη αντεπίθεση.