Skip to main content

Ανιέλι: Στα 8,5 δις ευρώ οι απώλειες από την πανδημία

Ο πρόεδρος της ECA (Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων) και της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, αναφέρθηκε στην έναρξη της 25ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εξαιτίας της πανδημίας.

«Ενώ δεν είμαστε ακόμη στο επίκεντρο της κρίσης, επηρεαζόμαστε ακόμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν έχουμε φιλάθλους στην πλειονότητα της Ευρώπης, οι παίκτες είναι πιεσμένοι από ένα περίπλοκο πρόγραμμα. Η απώλεια εσόδων είναι περίπου 6,5 με 8,5 δισεκατομμύρια σε δύο περιόδους», επισήμανε.

«Η Covid-19 έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του τρέχοντος ποδοσφαιρικού μοντέλου. Ορισμένοι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, ενώ σκέφτομαι επίσης τις διαρροές για το ενδιαφέρον της JP Morgan για μια Super League. Δεν ενδιαφέρονται για αλληλεγγύη, αλλά για αποδόσεις. Το ποδόσφαιρο, τα οικονομικά και η πολιτική βρίσκονται στο σταυροδρόμι», συνέχισε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Και συνέχισε: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να βάλουμε τους φιλάθλους στο επίκεντρο. Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 ακολουθεί τουλάχιστον δύο ομάδες. Το 10% ακολουθεί τους παίκτες, όχι ομάδες. Πιθανότατα υπάρχουν πάρα πολλοί αγώνες που δεν είναι ανταγωνιστικοί, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους φιλάθλους δεδομένους αλλιώς κινδυνεύουμε να τους χάσουμε».

Για να καταλήξει λέγοντας: «Σήμερα θα έχουμε παρουσίαση σχετικά με τις μορφές διεθνών διοργανώσεων από το 2024 και μετά με το περίφημο ελβετικό σύστημα. Αυτή η ιδέα προήλθε από ένα από τα μέλη μας, τον Φαν ντερ Σάαρ του Αγιαξ. Πρέπει να σκεφτούμε συλλογικά».