Αυτές τις μέρες αποφασίζεται η ευρωπαϊκή μοίρα αρκετών συλλόγων, με τους κανόνες περί ιδιοκτησίας πολλαπλών συλλόγων (MCO) να έχει επανέλθει στο προσκήνιο και ν΄ αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.
Μεταξύ των ομάδων που τελούν υπό κρίση είναι η Κρίσταλ Πάλας, η οποία, αφού προκρίθηκε στο Europa League κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας τέθηκε υπό τον έλεγχο της UEFA επειδή ανήκει στην Eagle Football, την εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει και τη Λιόν, που επίσης προκρίθηκε στην ίδια διοργάνωση.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις αφορούν και τους μικρότερους συλλόγους: λίγες ώρες πριν την κλήρωση για τα προκριματικά του Conference League το CAS απέρριψε την έφεση που κατέθεσε για τον αποκλεισμό της η Ντρογκέντα Γιουνάιτεντ (Ιρλανδία), καθώς, όπως η δανέζικη Σίλκεμποργκ που θα παίξει στο ίδιο τουρνουά, συνδέεται με τον Όμιλο Trivela.
Το Άρθρο 5 των κανονισμών αγώνων της UEFA απαγορεύει καταστάσεις στις οποίες δύο ή περισσότεροι σύλλογοι υπόκεινται στον ίδιο «έλεγχο» ή «αποφασιστική επιρροή» βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως έχει ήδη συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο τέλος της περασμένης σεζόν το Όργανο Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων της UEFA (CFCB) κίνησε πειθαρχική διαδικασία για Χιρόνα και Μάντσεστερ Σίτι (είχαν προκριθεί στο Champions League) που ανήκουν στον Όμιλο City Football Group, όπως και κατά των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νις (Europa League), του Ομίλου INEOS.
Στο τέλος της διαδικασίας η CFCB επέτρεψε τη συμμετοχή των συλλόγων στις διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που είχαν προηγηθεί στις εταιρικές δομές τους.
Το Άρθρο 5 υπέστη σημαντική αλλαγή τον Οκτώβριο του 2024, με την 1η Μαρτίου να ορίζεται ως η ημερομηνία αναφοράς από την οποία οι σύλλογοι θα έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί με τα κριτήρια που ορίζονται απ΄ αυτό.
Η κανονιστική ενημέρωση κοινοποιήθηκε εκ των προτέρων στους συλλόγους για να έχουν επαρκή χρόνο για την εφαρμογή των απαραίτητων διαδικασιών εταιρικής συμμόρφωσης.
Το γεγονός, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησε τον Ευάγγελο Μαρινάκη, ιδιοκτήτη (μεταξύ άλλων) της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού, να διαθέσει τις μετοχές του στον αγγλικό σύλλογο σε «τυφλή εμπιστοσύνη», όπως έπραξαν οι Όμιλοι INEOS και City πέρυσι.
Οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα, χωρίς να ξεχνάμε τι συνέβη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA με τον αποκλεισμό της Κλουμπ Λεόν, που ανήκει στον ίδιο Όμιλο με την Πατσούκα.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σκληρή νομική διαμάχη μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων συλλόγων και θα μπορούσε να επαναληφθεί σε ηπειρωτικό επίπεδο όσον αφορά το φαινόμενο της πολλαπλής ιδιοκτησίας, το οποίο, ως επιχειρηματικό μοντέλο σε διεθνές επίπεδο έχει σημειώσει εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και του οποίου η ρύθμιση σε αθλητικό επίπεδο απαιτεί μια λεπτή ισορροπία με την αρχή της κανονικότητας των αγώνων.
naftemporiki.gr