Skip to main content

Υγρός Στίβος: Πίτι και Χόζου οι κορυφαίοι στην Ευρώπη για το 2016

Δύο κολυμβητές κατάκτησαν αντίστοιχα τα βραβεία των κορυφαίων της Ευρώπης σε άνδρες και γυναίκες για το 2016.

Η LEN (ευρωπαϊκή ομοσπονδία υγρού στίβου) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών ομοσπονδιών, καθώς και τα μέλη των διαφόρων επιτροπών της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο στα 100μ πρόσθιο (με παγκόσμιο ρεκόρ), Άνταμ Πίτι (Βρετανός) αναδείχθηκε κορυφαίος κολυμβητής της περασμένης χρονιάς, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες δόθηκε στην Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία), η οποία πανηγύρισε 3 χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

Για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Φιλίπ Φιλίποβιτς αναδείχθηκε κορυφαίος πολίστας στην «Γηραιά Ήπειρο». Με την εθνική Σερβίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο, όπου ήταν πρώτος σκόρερ και MVP του τουρνουά.

Στις γυναίκες η Ρομπέρτα Μπιανκόνι του Ολυμπιακού πήρε το σχετικό βραβείο, όπως και το 2015. Η Ιταλίδα ήταν «ασημένια» Ολυμπιονίκης στο Ρίο και «χάλκινη» στο ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου.

Οι δύο «χρυσοί» Ολυμπιονίκες του Ρίο, ο Φέρι Βέερτμαν και η Σάρον Φαν Ρούβεντααλ στο αγώνισμα της ανοιχτής θάλασσας βραβεύτηκαν από τη LEN, ενώ την 2η θέση στους άνδρες πήρε ο Σπύρος Γιαννιώτης, όπως είχε κάνει και στο Ρίο (ασημένιο μετάλλιο).

Στις καταδύσεις κορυφαίος αθλητής αναδείχθηκε ο Βρετανός Τζακ Λάφερ, ενώ η Ιταλίδα Τάνια Κανιότο κράτησε τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας για έκτη σερί χρονιά.

Τέλος, στη συγχρονισμένη κολύμβηση νικήτρια αναδείχθηκε για πέμπτη φορά στην καριέρα της η Ρωσίδα, Ναταλία Ιστσένκο.