Skip to main content

«Επτάστερος» πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός

EUROKINISSI

Οι «πράσινοι» θριάμβευσαν επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-80 κι επέστρεψαν στους τίτλους ύστερα από 13 χρόνια

Ο Παναθηναϊκός ξανά στην κορυφή της Ευρώπης… Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν νίκησε στον τελικό της Ευρωλίγκας την Ρεάλ Μαδρίτης με 95-80 και αναδείχθηκε πρωταθλητής της Γηραιάς Ηπείρου για την περίοδο 2023-24.

Ταυτόχρονα, οι «πράσινοι» διατήρησαν την απίστευτη παράδοση στη διοργάνωση που τους θέλει πάντοτε νικητές όταν παίζουν στον τελευταίο αγώνα της Ευρωλίγκας, καθώς μετρούν πια 7Χ7. Η μοναδική ήττα σε τελικό ήταν όταν το τουρνουά ονομαζόταν Σουπρολίγκα, το 2001 (από την Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού συνέρρευσαν στο κέντρο των Αθηνών για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη, την οποία χαιρέτισαν με μηνύματά τους ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το «τριφύλλι» αποκαθήλωσε την περυσινή πρωταθλήτρια και πολυνίκη της διοργάνωσης (11 τίτλοι) Ρεάλ Μαδρίτης στην Uber Arena, του Βερολίνου, πόλη στην οποία κατάκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη φορά επιστρέφοντας στην κορυφή ύστερα από χρόνια και μετά το 2011, στη Βαρκελώνη.

Υπό το βλέμμα δύο θρύλων του

Ο Παναθηναϊκός, προτελευταίος πέρυσι, ανασυγκροτήθηκε εκ βάθρων το περασμένο καλοκαίρι κι επέστρεψε αυτοκράτορας υπό το βλέμμα των θρύλων του, Φραγκίσκου Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη.

Τον Παναθηναϊκό οδήγησε ο Κώστας Σλούκας, που αποκτήθηκε γι΄ αυτό το λόγο. Κάνοντας το παιχνίδι της ζωής του στον τελικό, ο διεθνής γκαρντ έχασε μόλις βολή παίζοντας για 25 λεπτά και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 24 πόντους (2/2 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 8/9 βολές).

Ήταν το τέταρτο Κύπελλο Ευρωλίγκας κατακτά στην καριέρα του ο Κώστας Σλούκας με τρίτη διαφορετική ομάδα, αφού νωρίτερα είχε πανηγυρίσει δύο φορές με τον Ολυμπιακό και μία με τη Φενέρμπαχτσε.

El Mundo: Ο «Βασιλιάς» είναι Πράσινος

Το πάρτι (της Ρεάλ) σχόλασε νωρίς

Με τη Ρεάλ να κάνει επιθετικό πάρτι στο πρώτο ημίχρονο και να εκτοξεύει τη διαφορά στο  +14 (41-27 στο 12΄) ο Αταμάν έστειλε στο παιχνίδι Βιλντόσα και Ερνανγκόμεθ, που άλλαξαν άρδην την αμυντική φυσιογνωμία της ομάδας τους, σαλπίζοντας την αντεπίθεση. Η ομάδα του Τούρκου τεχνικού πλησίασε σε απόσταση βολής (48-47 στο 19΄) για να κλείσει το ημίχρονο στο -5 (54-49).

Με τρίποντο του Ναν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά (56-58) στα 6’18” για το τέλος της τρίτης περιόδου, η λήξη της οποίας τον βρήκε μπροστά με 64-61.

Οι «πράσινοι» έφτασαν στο +9 (71-80 στο 36΄), η Ρεάλ μείωσε στους τρεις (76-79 στο 37΄) κιι τότε άρχισε η… ραψωδία του Ναν που με δύο καλάθια συν το τρίποντο του Μήτογλου οδήγησαν τη διαφορά στο +10 (76-86) με σχεδόν δυόμιση λεπτά για το τέλος και δρομολόγησαν την τελική έκβαση.

El Pais: Η Ρεάλ παραδίδει τον θρόνο της Ευρωλίγκας στον Παναθηναϊκό