Skip to main content

Με τέσσερα πληρώματα στο Παρίσι η ελληνική κωπηλασία

Τα δύο διπλά σκιφ ελ. βαρών Ανδρών και Γυναικών προκρίθηκαν μέσω της τελικής Προολυμπιακής ρεγκάτας της Λουκέρνης

Η ελληνική κωπηλασία θα συμμετάσχει με άλλα δυο πληρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά τις προκρίσεις στην τελική Προολυμπιακή ρεγκάτα της Λουκέρνης των δυο διπλών σκιφ ελ. βαρών Ανδρών και Γυναικών με τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Πέτρο Γκαϊδατζή και Ζωή Φίτσιου – Μιλένα Κοντού.

Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν στο κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού συνολικά τέσσερα πληρώματα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών σε Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, όταν και τότε είχαν συμμετάσχει τέσσερις γαλανόλευκες βάρκες.

Τα δυο διπλά θα είναι παρόντα στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που υπάρχουν στο πρόγραμμα για τα αγωνίσματα ελαφρών βαρών, αφού από το 2028 στο Λος Άντζελες καταργούνται και τη θέση τους θα πάρουν τα αγωνίσματα της Παράκτιας κωπηλασίας.

Ο ελληνικός θρίαμβος ήρθε υπό συνεχή βροχή στη λίμνη της Λουκέρνης. Αρχικά η 19χρονη εορτάζουσα (ως Μαρία-Ελένη) Μιλένα Κοντού μαζί με την μαχητική και πολύπειρη Ζωή Φίτσιου που ξεκίνησαν δυναμικά τον τελικό και αφού αποσπάστηκαν μαζί με τη βάρκα της Γαλλίας από τις αντιπάλους τους έμειναν ως τον τερματισμό για να πάρουν το πολυπόθητο δεύτερο εισιτήριο για το Παρίσι.

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Το ονειρευόμασταν και οι δυο και έγινε πραγματικότητα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τώρα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε  την Ελλάδα όσο καλύτερα μπορούμε», είπε η Μιλένα Κοντού.

Η Ζωή Φίτσιου δήλωσε: «Το είχαμε κάνει εικόνα και πλέον το ζούμε. Ήταν μια πολύ δυνατή κούρσα και βγάλαμε στη βάρκα ό,τι είχαμε. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά αλλά τα καταφέραμε γιατί το θέλαμε πάρα πολύ».

Λίγα λεπτά αργότερα οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, ένα πλήρωμα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει αυτήν τη προετοιμασία, μπήκαν πολύ δυνατά στον τελικό και κατάφεραν να οδηγούν την κούρσα στο μεγαλύτερος μέρος της.

Λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό κι ενώ όλα είχαν κριθεί η βάρκα της Γαλλίας πήρε μια άνευ σημασίας νίκη και μαζί με το ελληνικό πλήρωμα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στόχος μας ήταν να πάρουμε από την αρχή κεφάλι στη κούρσα γιατί ξέραμε ότι είχαμε να κάνουμε με πολύ καλούς αντιπάλους και δεν έπρεπε να μείνουμε πίσω. Θέλαμε πολύ την πρόκριση, καταφέραμε να μείνουμε μέχρι το τέλος και να την πάρουμε», είπε ο Πέτρος Γκαϊδατζής.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε: «Οι αντίπαλοι αυτή τη στιγμή είναι η ελίτ του αγωνίσματος. Όλοι κυνηγούσαν αυτές τις δυο θέσεις οπότε έπρεπε να ξεκινήσουμε πολύ δυναμικά, το κάναμε πήραμε κεφάλι στο τέλος της κούρσας και τα καταφέραμε».

Και για τους τέσσερις αθλητές θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη καριέρα τους. Η Ελλάδα διεκδίκησε και τρίτο εισιτήριο για το Παρίσι, αλλά το εμπόδιο ήταν υψηλό για το νέο πλήρωμα του διπλού σκιφ Ανδρών.

Οι Νίκος Χωλόπουλος και Γιάννης Καλανδαρίδης κατάφεραν να αγωνιστούν στον τελικό αλλά τερμάτισαν στην 5η θέση, μακριά από τις δυο πρώτες που έδιναν τα εισιτήρια.