Skip to main content

Συνάντηση Βρούτση – Μαυρωτά με την Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis

Στο επίκεντρο της θεσμικής συνάντησης υπήρξε η πρόοδος της Ελλάδας στα θέματα ασφάλειας και προστασίας των θεατών στα γήπεδα

Κλιμάκιο από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπηs για μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα», βρίσκεται στην Ελλάδα.

Το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, τον αστυνομικό διευθυντή και συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Πετρόπουλο, τον αστυνόμο Ιωάννη Κραβαρίτη που είναι το Εθνικό Σημείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλέψεων της Σύμβασης.

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στα θέματα ασφάλειας, εστιάζοντας:

  • Στο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το οποίο, με υπουργική απόφαση κανένα γήπεδο δεν φιλοξενεί θεατές, αν δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στατικής επάρκειας.
  • Στις  τέσσερις παρεμβάσεις που έγιναν με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 5085/24 και αφορούν: α) Στις άμεσες και αυστηρές κυρώσεις από την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς
  • β) Στο σύγχρονο σύστημα καμερών, γ) Στην εξασφάλιση της ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο των θεατών στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet
  • δ) Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, «τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου η εικόνα στα γήπεδα έχει αλλάξει κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις αυστηρές αλλά και άμεσες κυρώσεις με δέσμια αρμοδιότητα που επιβάλλονται από την ΔΕΑΒ. Καταρρίπτεται πλέον το αίσθημα της ατιμωρησίας που υπήρχε, ενώ οι κυρώσεις δεν μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης».

Με τη σειρά του, ο κ. Μαυρωτάς, δήλωσε ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα θέματα ασφάλειας προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών και σε θεσμικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και αυτό αναγνωρίζεται και από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής ευχαρίστησαν την πολιτική ηγεσία για τη συνεργασία και τόνισαν ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουν τα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα, διότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας και την παροχή τεχνογνωσίας προκειμένου να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες για την ασφάλεια στα γήπεδα.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή τους οι αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν προγραμματίσει θεσμικές συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΕΛ.ΑΣ., με εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), των ομοσπονδιών και επαγγελματικών Λιγκών ποδοσφαίρου (ΕΠΟ-Super League) και μπάσκετ (ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ), καθώς και ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ θα παρακολουθήσουν το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ την Τετάρτη (15/5).

Παράλληλα, θα έχουν μια πρώτη επαφή με μέλη της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού.