Skip to main content

Τα ελληνικά πανιά πλησιάζουν την Ολυμπιακή πρόκριση στο Ιέρ

Με την διοργάνωση να πλησιάζει στο τέλος της οι Έλληνες ιστιοπλόοι είναι πολύ κοντά στον στόχο σε τρεις κατηγορίες

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο αγώνας του Ιέρ, που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Λίγο πριν από τη λήξη της διοργάνωσης οι Έλληνες ιστιοπλόοι βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο σε τρεις κατηγορίες, στα Formula Kite Ανδρών, τα iQFOiL Ανδρών και τα 470 mixed.

Σήμερα αργά το απόγευμα ολοκληρώνονται δυο κατηγορίες. Τα Formula Kite και τα iQFOiL που οι ιστιοπλόοι της πρώτης δεκάδας θα έχουν προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες έχει προγραμματιστεί να τελειώσουν αύριο το απόγευμα και σε όσες χρειαστεί θα γίνουν ιστιοδρομίες και το Σάββατο (π.χ. ILCA).

Στα Formula Kite μετά από 14 κούρσες ο Κάμερον Μαραμενίδης είναι τέταρτος με 59 βαθμούς σε σύνολο 40 σκαφών και ως χώρα η Ελλάδα είναι τρίτη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνονται οι πρώτες 5 χώρες.

Στα iQFOiL ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ανέβηκε στην τέταρτη θέση με 75 βαθμούς και ακολουθεί στην πέμπτη ο Βύρων Κοκκαλάνης με 88, μεταξύ πενήντα σκαφών. Προκρίνονται οι πρώτες έξι χώρες κι αυτή τη χρονική στιγμή η Ελλάδα είναι τέταρτη.

Στα 470 mixed έχουν γίνει οκτώ ιστιοδρομίες και οι Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη – Οδυσσέας Εμμανουήλ Σπανάκης εξακολουθούν να βρίσκονται τρίτοι με 31 βαθμούς μεταξύ 28 σκαφών.

Ως χώρα η Ελλάδα είναι δεύτερη και την πρόκριση παίρνουν οι πρώτες τέσσερις χώρες. Στις δύο τελευταίες κούρσες τερμάτισαν δεύτεροι και πέμπτοι αντίστοιχα. Οι Μελίνα Παππά – Νικόλαος Γιωτόπουλος είναι 13οι με 92 βαθμούς και οι Λάμπης Γιαννούλης – Ελένη Γιαννούλη 22οι με 129 βαθμούς.

Στα ILCA 6 τα 33 σκάφη έχουν τρέξει έξι ιστιοδρομίες. Η Βαρβάρα Πόρτολου ανέβηκε στη 12η θέση με 60β., η Ευαγγελία Καραγεώργου είναι 13η με 63 β. και η Μαρία Χριστίνα Μένη είναι 21η με 88 βαθμούς.

Στα ILCA 7 έχουν γίνει επτά ιστιοδρομίες και ο Γιώργιος Παπαδάκος ανέβηκε στην έκτη θέση με 59 βαθμούς μεταξύ 61 σκαφών. Προκρίνονται οι πρώτες 3 χώρες και η Ελλάδα είναι έκτη.

Η βαθμολογική διαφορά από το τρίτο σκάφος δεν είναι μεγάλη και τα πάντα είναι ανοιχτά. Ο Αναστάσιος Παναγιωτίδης είναι 13ος με 81 βαθμούς και ο Ιάσων Κεφαλλωνίτης 23ος με 117 βαθμούς.

Στα Nacra 17 τα δεκαπέντε σκάφη έχουν τρέξει 12 ιστιοδρομίες και οι Ιορδάνης Πασχαλίδης- Μυρτώ Παπαδοπούλου είναι 10οι με 93 βαθμούς. Προκρίνονται οι πρώτες 4 χώρες και το ελληνικό σκάφος ως χώρα είναι 8ο .

Στα 49er τα 33 σκάφη έχουν τρέξει δώδεκα κούρσες. Οι Παύλος Καγιαλής – Ιωάννης Ορφανός είναι 15οι με 162 βαθμούς και οι Ευάγγελος Δολιανίτης – Δημήτρης Μπενάκης 32οι με 206 βαθμούς.

Στα Formula Kite Γυναικών η Αιμιλία Κωστή είναι 20ή με 193 βαθμούς και στα iQFOiL Γυναικών η Δανάη Ποντίφηξ 19η με 184β. και η Κατερίνα Δίβαρη 30ή με 295 βαθμούς.