Skip to main content

Παρίσι 2024: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και ύστερα από λαμπαδηδρομία 11 ημερών θα παραδοθεί στους Γάλλους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το καλοκαίρι του 2024, ξεκινά από σήμερα. Η Ολυμπιακή φλόγα που θα καίει κατά τη διάρκεια των  Αγώνων στη Γαλλία θα ανάψει την Τρίτη 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που θυμίζει τις παραδόσεις της Αρχαίας Ελλάδας.

Η Τελετή Αφής θα ξεκινήσει στις 11:30, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την χορογραφία έχει σκηνοθετήσει η Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι, ενώ τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού έχει δημιουργήσει η διάσημη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Η φλόγα θα φτάσει στην Αθήνα ενόψει της τελετής παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Παρασκευή 26 Απριλίου.

Μετά την τελετή, η Ολυμπιακή φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, πριν επιβιβαστεί στο Belem, ένα διάσημο τρικάταρτο πλοίο που καθελκύστηκε για πρώτη φορά το 1896, για να κατευθυνθεί στη Μασσαλία, όπου θα αφιχθεί στις 8 Μαΐου.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία Μέτζο-Σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο και Master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία σε ελληνικό έδαφος, που θα διαρκέσει 11 ημέρες (έως τις 26 Απριλίου).

Η ιδέα της Ολυμπιακής φλόγας προέρχεται από τις τελετές των αρχαίων Αγώνων που λάμβαναν χώρα στην Ολυμπία, στον ίδιο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η Τελετή Αφής.

Για τους αρχαίους Έλληνες το πυρ ήταν ιερό στοιχείο και οι αιώνιες φωτιές φυλάσσονταν μπροστά από τους κύριους ναούς τους. Στη διάρκεια των τότε Ολυμπιακών Αγώνων μια φλόγα έκαιγε συνεχώς στο βωμό του ιερού της θεάς Εστίας, ενώ άλλες φωτιές άναβαν επίσης στους ναούς του Δία και της Ήρας.

Σήμερα, η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας από την Πρωθιέρεια, η οποία χρησιμοποιεί μια παραβολή (γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως Σκαφία) για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου και να ανάψει τη δάδα.

Η Ολυμπιακή φλόγα τοποθετείται σε μια λάρνακα και μεταφέρεται στο αρχαίο στάδιο από την Εστιάδα, την ιέρεια φύλακα της φωτιάς, όπου παραδίδεται από την πρωθιέρεια σε έναν λαμπαδηδρόμο μαζί με ένα κλαδί ελιάς, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Στη συνέχεια ο λαμπαδηδρόμος μεταφέρει τη φλόγα στο Άλσος Κουμπερτέν, στον χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου χρησιμοποιείται για να ανάψει έναν βωμό δίπλα στο μνημείο που είναι θαμμένη η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος.

Σε αυτό το σημείο ο λαμπαδηδρόμος μεταβιβάζει την φλόγα σε έναν δεύτερο λαμπαδηδρόμο, που εκπροσωπεί τη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθως η Ολυμπιακή φλόγα θα διασχίσει ολόκληρη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας σκυταλοδρομίας 11 ημερών, στην οποία περισσότεροι από 550 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη δάδα στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας.

naftemporiki.gr