Skip to main content

Πέθανε ο δημιουργός της «Τρελής Συμμορίας»

Ο Τζο Κινίαρ, αρχιτέκτονας της θρυλικής Γουίμπλεντον (1992-199), απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο πρώην προπονητής της Γουίμπλεντον και αμυντικός της Τότεναμ, Τζο Κινίαρ.

Ο Κινίαρ έπαιξε για την Τότεναμ και την Μπράιτον κατά τη διάρκεια μιας 11χρονης ποδοσφαιρικής καριέρας μετρώντας συνολικά 212 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ υπήρξε 26 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Κινίαρ διηύθυνε και τις Λούτον, Γουίμπλεντον, Νότιγχαμ Φόρεστ και Νιούκαστλ, όπου κατείχε επίσης τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε σε δήλωση της Νιούκαστλ, που ανέφερε:

«Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Τζο Κινίαρ σε ηλικία 77 ετών. Ο Τζο εργάστηκε στον σύλλογο και ως προπονητής και ως διευθυντής ποδοσφαίρου. Οι σκέψεις όλων μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Τότεναμ: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι που μάθαμε για τον θάνατο του πρώην παίκτη μας, Τζο Κινίαρ. Οι σκέψεις όλων στον σύλλογο είναι με την οικογένεια και τους φίλους του σε αυτή την απίστευτα θλιβερή στιγμή».

Η Γουίμπλεντον πρόσθεσε: «Ένας πραγματικός θρύλος του συλλόγου, ο Τζο, μας χάρισε μερικές εκπληκτικές αναμνήσεις που θεωρούμε θησαυρό».

Ο Κινίαρ είχε αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπό του στο αγγλικό ποδόσφαιρο ως προπονητής της θρυλικής «Τρελής Συμμορίας» της Γουίμπλεντον, στο διάστημα 1992 έως 1999.

Με τον Βίνι Τζόουνς αρχηγό του οδήγησε τους «Ντονς» στην έκτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ κατά τη δεύτερη πλήρη σεζόν του στον πάγκο του συλλόγου, από τον οποίο τελικά παραιτήθηκε το 1999, ύστερα από καρδιακή προσβολή.

Ο Κινίαρ εντάχθηκε στην Τότεναμ ως έφηβος το 1963 κι έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1966. Ακολούθως, πέρασε την επόμενη δεκαετία στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» σηκώνοντας το Κύπελλο Αγγλίας το 1967, το Κύπελλο UEFA το 1972 και το Λιγκ Καπ το 1971 και το 1973.

Ο πρώην αμυντικός έκανε συνολικά περισσότερες από 250 εμφανίσεις για τον σύλλογο πριν περάσει την τελευταία σεζόν της ποδοσφαιρικής καριέρας του στην Μπράιτον.

Η σύζυγός του, Μπόνι, είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι ο σύζυγός της ζούσε με άνοια από το 2015.