Skip to main content

Οι «ποδοσφαιρομάνες» πόλεις του πλανήτη

Τα πρωτεία σε αυτή την άτυπη κατάταξη κατέχει μακράν της δεύτερης η πρωτεύουσα της Αγγλίας, Λονδίνο

Η Εθνική ομάδα της Αγγλίας μπορεί να αγνοεί τη χαρά μιας μεγάλης διάκρισης για πάνω από μισό αιώνα, όμως τα τελευταία χρόνια τα «Τρία Λιοντάρια» παίζουν σταθερά στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο και διαθέτουν στις τάξεις τους παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Τζουντ Μπέλινγχαμ και ο Χάρι Κέιν.

Κατά συνέπεια, επισημαίνει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt σε μια ανάλυση που επιχειρεί, ουδεμία έκπληξη προκαλεί το ότι το Λονδίνο είναι μακράν της δεύτερης η κορυφαία πόλη του πλανήτη σε «παραγωγή» ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αποτιμώνται σε συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2.708 παίκτες).

Ακριβότερος απ΄ όλους τους παίκτες οι οποίοι κατάγονται από το Λονδίνο είναι ο Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ) με τρέχουσα αξία 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθούν ο Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου) και Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), αμφότεροι με αποτίμηση στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Τη δεύτερη θέση σε αυτή την άτυπη κατάταξη αλλά σε αρκετά μακρινή απόσταση από το Λονδίνο κατέχει το Παρίσι, με συνολική χρηματιστηριακή αξία 688 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Μπαπέ είναι ο ακριβότερος Παριζιάνος κι ένας από τους τρεις πιο ακριβούς παίκτες στον κόσμο (Μπέλινγχαμ και Χάαλαντ οι άλλοι).

Η Βραζιλία έχει αναδείξει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του αθλήματος και το Σάο Πάουλο, γενέτειρα των Ρομπέρτο Κάρλος, Νεϊμάρ, Κασεμίρο, Όσκαρ και Ρομπίνιο (μεταξύ άλλων) είναι η τρίτη κατά σειρά πόλη σε παραγωγή ποδοσφαιριστών, παγκοσμίως.

Επτά από τις δέκα πόλεις του Τοπ-10 είναι ευρωπαϊκές, ενώ οι άλλες δύο προέρχονται όπως και το Σάο Πάουλο από τη Νότια Αμερική και είναι η έτερη μεγαλούπολη της Βραζιλίας, Ρίο ντε Τζανέιρο και η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία, οι άλλες δύο πόλεις της που κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα είναι το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, με τον γεννημένο στο Στόκπορτ Φιλ Φόντεν να είναι ο ακριβότερος του Μάντσεστερ παίζοντας για την πρωταθλήτρια Σίτι και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ (Στάρμπιτζ/Ρεάλ Μαδρίτης) είναι το κόσμημα του Μπέρμιγχαμ.

Οι δέκα πόλεις που έχουν αναδείξει τους κορυφαίους και ακριβότερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο:

  • Λονδίνο 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Παρίσι 688 εκατομμύρια ευρώ
  • Σάο Πάουλο 622 εκατομμύρια ευρώ
  • Μαδρίτη 599 εκατομμύρια ευρώ
  • Μοντεβιδέο 582 εκατομμύρια ευρώ
  • Ρίο Ντε Τζανέιρο 547 εκατομμύρια ευρώ
  • Λισαβόνα 536 εκατομμύρια ευρώ
  • Μάντσεστερ 436 εκατομμύρια ευρώ
  • Μπέρμιγχαμ 384 εκατομμύρια ευρώ
  • Άμστερνταμ 379 εκατομμύρια ευρώ