Skip to main content

EURO 2024: Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί θέλουν λίστα με 26 παίκτες

Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί των Εθνικών θέλουν διευρυμένες επιλογές ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας

Οι 32 ομάδες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ιουνίου στην Γερμανία καθορίστηκαν μετά τις προκρίσεις της Γεωργίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας μέσω των πλέι οφ, οι οποίες εξασφάλισαν τις τρεις τελευταίες θέσεις για την τελική φάση της ηπειρωτικής διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2024.

Κι ενώ οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί αξιολογούν ποιους παίκτες θα καλέσουν για το EURO 2024, υπάρχει σε εξέλιξη μια τελευταία προσπάθεια με την UEFA για να επιβεβαιωθεί λίστα με 26 επιλέξιμους παίκτες για κάθε ομάδα, αντί των 23 που ισχύει ως τώρα.

Τόσο η UEFA (στο EURO 2020) όσο και η FIFA (στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022), είχαν επιτρέψει σε όλους τους εκλέκτορες των Εθνικών ομάδων να καλέσουν 26 παίκτες, κρίνοντας ως «έκτακτες» τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν αυτές οι δύο διοργανώσεις.

Η πρώτη ήταν αμέσως μετά την Covid-19 και η δεύτερη τον χειμώνα, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου. Όταν ξεπεράστηκαν αυτές οι δύο προϋποθέσεις η UEFA αποφάσισε να επιστρέψει στο παρελθόν, κάτι που όμως δεν συνέβη για τις πέντε αλλαγές, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

Το να παραδεχτεί ότι γίνεται μια τελευταία προσπάθεια να πειστεί η UEFA να διευρύνει τη λίστα των παικτών που καλούνται ήταν ο ίδιος ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Times, ο Άγγλος τεχνικός αποκάλυψε ότι «στην τελευταία συνάντηση με την UEFA υπήρξε κάποια συζήτηση μεταξύ ορισμένων προπονητών για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των παικτών που μπορούν να κληθούν, από 23 σε 26».

Ο χρόνος κυλά και η ημερομηνία της 8ης Ιουνίου, καταληκτική για την επιβεβαίωση της λίστας των ποδοσφαιριστών κάθε συμμετέχουσας ομάδας πλησιάζει και από την UEFA δεν φαίνεται να μπορεί να προκύψει η διεύρυνση των ρόστερ στους 26 παίκτες.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές μπορούν να καταρτίσουν μια ευρύτερη λίστα για τις εβδομάδες που προηγούνται της αναχώρησης, ώστε να λύσουν τις τελευταίες αμφιβολίες ή να αξιολογήσουν τη φυσική κατάσταση ενός παίκτη που επιστρέφει από τραυματισμό, πριν τις τελικές αποφάσεις τους.