Skip to main content

«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ΕΟΚΑΝ

Στη διάρκεια των εργασιών της ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης Αντιντόπινγκ έκλεισε επίσημα ο κύκλος εργασιών αξιολόγησης της χώρας

Επιτυχώς και με θετικά αποτελέσματα έκλεισε για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) ο κύκλος εργασιών της αξιολόγησης, που είχε ξεκινήσει το 2017, από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης Αντιντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης  που πραγματοποιήθηκε  στο Στρασβούργο, έκλεισε επίσημα και με επιτυχία ο κύκλος εργασιών αξιολόγησης της χώρας μας.

Η Ελληνική Πολιτεία το 2017 και μετά από επίσκεψη αξιολόγησης εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόοδο της εφαρμογής της Σύμβασης Αντιντόπινγκ και του προγράμματος Αντιντόπινγκ της Ελλάδος είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και  τις εξής δεσμεύσεις:

  • Ίδρυση του ΕΟΚΑΝ ως ανεξάρτητου Οργανισμού Αντιντόπινγκ στη Ελλάδα με οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία
  • Αποκλειστική ευθύνη από τον Οργανισμό για την διενέργεια Ελέγχων Αντιντόπινγκ και Διαχείριση Αποτελεσμάτων
  • Εναρμόνιση νομικού πλαισίου

Η Ελλάδα, με έκθεσή της, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί και η ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης Αντιντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε ομόφωνα, μετά την αξιολόγηση της έκθεσης, πως ο κύκλος της αξιολόγησης έκλεισε με τα θετικότερα αποτελέσματα, με τον πρόεδρο της Μιχαήλ Πέτρου να συγχαίρει την ΕΟΚΑΝ.

Τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ εκπροσώπησαν στο Στρασβούργο ο διοικητής του Οργανισμού, ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και η υπεύθυνη επιστημονικής υποστήριξης και ποιότητας, Σοφία Μανωλοπούλου.

«Από το 2019, βήμα-βήμα, με σχεδιασμό και γνώση εργαστήκαμε σκληρά για να γίνει αποδεκτός ο Οργανισμός από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και να σηκώσουμε  ψηλά τη σημαία  της Ελλάδας στον τομέα της αξιοπιστίας στη μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό», δήλωσε ο κ. Λέων.