Skip to main content

Ιστορικός θρίαμβος για τον μεγάλο ΠΑΟΚ

(ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ / MEGA PRESS)

Με εμφάνιση βγαλμένη από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του ο «Δικέφαλος» έκανε σκόνη και θρύψαλα (5-1) την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και προκρίθηκε στους «8» του Conference League

Στην Τούμπα έχουν «προσκυνήσει» μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τη δύναμη αυτής της έδρας κατάλαβε απόψε, από «πρώτο χέρι», η Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Με μια ονειρώδη εμφάνιση η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου συνέτριψε τους Κροάτες με 5-1, υπερκάλυψε τη διαφορά της ήττας του στο «Μάξιμιρ» και θα βρεθεί στην αυριανή κλήρωση (15/3, 15:00) της προημιτελικής φάσης του Conference League.

Πριν το παιχνίδι ο «Δικέφαλος» μάλλον θα ήταν ευχαριστημένος αν οδηγούσε το παιχνίδι στην παράταση. Στο χορτάρι της εκστασιασμένης Τούμπας όμως απόψε δεν χωρούσαν συμβιβασμοί και η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε σε άλλη μια ένδοξη ευρωπαϊκή ανατροπή.

Κυριαρχικοί μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, οι γηπεδούχοι άγγιξαν το γκολ στο 15΄, όταν μετά από φάουλ του Ζίβκοβιτς ο Κουλιεράκης πήρε την κεφαλιά αλλά ο Νέβιστιτς απέκρουσε επί της γραμμής.

Τέσσερα λεπτά αργότερα το πλασέ του Ζίβκοβιτς έφυγε πάνω από το δοκάρι και στο 23΄ από σέντρα του Σέρβου εξτρέμ νέα κεφαλιά του Κουλιεράκη πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Εν τέλει, η αφόρητη πίεση του ΠΑΟΚ καρποφόρησε στο 27ο λεπτό: ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε κόρνερ, ο Κουλιεράκης πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Μπάμπα από κοντά, με δεύτερη κεφαλιά, άνοιξε το σκορ και απελευθέρωσε τον… ασκό του Αιόλου, που πήρε μαζί του τους Κροάτες.

Εκμεταλλευόμενη το μομέντουμ, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ισοφάρισε το σκορ της ήττας στο Ζάγκρεμπ στο 33΄ έστω και με αρκετή τύχη: ο Κουλιεράκης δοκίμασε από τα 20 μέτρα ένα σουτ, η μπάλα χτύπησε στον Σούτσιτς και κατέληξε στη δεξιά γωνία για το 2-0.

Το επιθετικό κρεσέντο του ΠΑΟΚ για το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 42΄, με τον Τάισον να σεντράρει και τον Τόμας με κεφαλιά-ψαράκι στο πίσω δοκάρι να διαμορφώνει το 3-0.

Οι Κροάτες επέστρεψαν (προσωρινά όπως αποδείχθηκε) στο παιχνίδι στο 49΄, όταν ο Χότζα έγινε κάτοχος της μπάλας από λάθος απόκρουση του Κεντζιόρα και νίκησε με διαγώνιο σουτ τον Κοτάρσκι για το 3-1, με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να σώζει την ομάδα του από περιπέτειες στο 64΄, πετώντας εντυπωσιακά σε κόρνερ το τεχνικό πλασέ του Σούτσιτς.

Στο 72ο λεπτό ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 4-1 ενάντια στη ροή του αγώνα, όταν από άλλο ένα κόρνερ, με εκτελεστή τον  Ντεσπόντοφ αυτή τη φορά, η άμυνα της Ντιναμό αδράνησε και ο Κουλιεράκης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το στήθος.

Στο 80ο λεπτό από εκτέλεση φάουλ του Μπατούρινα ο Κοτάρσκι έδιωξε με τις γροθιές, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα έπειτα από κόντρα στον Πέτκοβιτς που, όμως, είχε χρησιμοποιήσει τα χέρια του, ενώ στο 85΄ ο Κοτάρσκι έκανε νέα σπουδαία απόκρουση σε σουτ του Μίσιιτς.

Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ, ωστόσο, ήταν αυτός που στο 85΄ ανέτρεψε τον Ντεσπόντοφ εντός περιοχής, και το πέναλτι που καταλογίστηκε μετέτρεψε σε γκολ ο Ζίβκοβιτς, διαμορφώνοντας το τελικό 5-1.