Skip to main content

Κλοπ Vs Γκουαρδιόλα: η πιο συναρπαστική μονομαχία της σύγχρονης εποχής

Με αφορμή το κυριακάτικο ντέρμπι της Premier League ας σταχυολογήσουμε τους λόγους που συνιστούν τη μεγαλύτερη προπονητική μάχη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Η αντιπαλότητα του Πεπ Γκουαρδιόλα της Μάντσεστερ Σίτι και του Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική προπονητική μάχη της σύγχρονης εποχής.

Σε κάθε περίπτωση σίγουρα η πιο πολύπλευρη και μετά βεβαιότητας η πιο συναρπαστική αντιπαράθεση σε επίπεδο τακτικής, καθώς κι εκείνη που έχει να επιδείξει τους γνησιότερους ποδοσφαιρικούς αγώνες κορυφαίας ποιότητας.

Με αφορμή το μεταξύ τους ντέρμπι κορυφής την Κυριακή (10/3, 17:45) στο «Άνφιλντ» για το αγγλικό πρωτάθλημα, ας σταχυολογήσουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους το κοινό θα θυμάται πάντοτε τις μεταξύ τους μονομαχίες,

Απόλυτη επιτυχία: Αμφότεροι έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα τρόπαια: Champions League, Premier League, FA Cup, League Cup. Πριν απ΄ αυτούς μόνο ένας άλλος προπονητής είχε κατακτήσει αυτά τα τρόπαια με έναν αγγλικό σύλλογο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον: Τα τελευταία χρόνια τα στυλ τους έχουν συγκλίνει. Στη ζώνη της μεσαίας γραμμής ο Γκουαρδιόλα βασίστηκε στον Ιλκάι Γκιντογκάν ο οποίος έγινε γνωστός με την Ντόρτμουντ του Κλοπ. Περίπου την ίδια στιγμή, ο Κλοπ αποφάσισε να ενσωματώσει περισσότερη ποιότητα πασών στην ομάδα του και υπέγραψε τον Τιάγκο.

Δύο τα πεδία μάχης τους: Οι πρώτες συναντήσεις τους ως επικεφαλής των Μπάγερν και Ντόρτμουντ ήταν λίγο άνισες. Στην Αγγλία, όμως, οι αγώνες τους ήταν πολύ πιο ομοιόμορφοι. Συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών σε Γερμανία και Αγγλία, ο Κλοπ έχει προβάδισμα έναντι του Γκουαρντιόλα με 12 νίκες έναντι 11.

Διάρκεια: Κανένας άλλος προπονητής δεν διοικεί την ομάδα του στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου τόσο καιρό όσο αυτοί οι δύο. Ειδικά στην Premier League υπάρχει μόνο ο Μίκελ Αρτέτα, που οδηγεί την Άρσεναλ «μόλις» τα τέσσερα τελευταία χρόνια

Συνεισφορά στο αγγλικό ποδόσφαιρο μέσω της τακτικής τους: Ο Γκουαρδιόλα ενθάρρυνε στην πίστη προς τους τεχνικούς ποδοσφαιριστές, παίζοντας από τα μετόπισθεν με πολλούς πλέι μέικερ. Η μεσαία γραμμή της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (Άλι και Λίνγκαρντ «οκτάρια») ήταν εμπνευσμένη από τον Καταλανό, ενώ ο επίσης διεθνής Χέντερσον είχε αρχίσει να παίζει αυτόν τον ρόλο μόνο υπό τον Κλοπ, στη Λίβερπουλ.

Θέαμα: Οι 21 συναντήσεις μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι έδωσαν 3,2 γκολ ανά παιχνίδι. Μετά βίας υπήρξε βαρετός αγώνας τους και μόνο ένα 0-0.

Ευρωπαϊκή κυριαρχία: Κατά καιρούς, ήταν οι δύο καλύτερες δύο ομάδες στην Ευρώπη. Ποτέ δεν ήταν εντελώς πρώτοι και δεύτεροι στην κατάταξη της UEFA (το 2022  κατετάγησαν μαζί στη 2η θέση), αλλά συχνά ήταν οι ομάδες που όλοι ήθελαν να αποφύγουν.

Σεβασμός: Κανένας δεν κερδίζει πολλά όταν τα πράγματα «ζεσταίνονται» μεταξύ των προπονητών, αντίθετα έτσι τείνει να μειώνεται η ποιότητα του ποδοσφαίρου. Η σχέση μεταξύ του Κλοπ και του Γκουαρδιόλα ήταν ανέκαθεν εξ ολοκλήρου εγκάρδια.

naftemporiki.gr