Skip to main content

Παρίσι 2024: Κλάπηκε υπολογιστής με δεδομένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

REUTERS/Benoit Tessier

Λίγους μήνες πριν την τελετή έναρξης προέκυψε θέμα με την ασφάλεια, αν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς δεν υποκλάπηκε καμία από τις ευαίσθητες πληροφορίες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι του 2024 θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι, αλλά λίγους μήνες πριν από την εναρκτήρια τελετή η 33η διοργάνωση άρχισε να καλύπτεται με μυστήριο.

Την περασμένη Δευτέρα, στον σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι και σε τρένο που κατευθυνόταν προς το Creil, εξαφανίστηκαν ένας υπολογιστής και δύο USB sticks ενός μηχανικού που εργάζεται στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα κλεμμένα υλικά περιείχαν ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τα σχέδια ασφαλείας της δημοτικής αστυνομίας για τους επόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Κατά συνέπεια άνοιξαν άμεσα δύο έρευνες, η μία από τη δικαστική αστυνομία και η άλλη από την ασφάλεια του Δικτύου Μεταφορών.

Η διάψευση έφτασε αμέσως: «Ο μηχανικός δεν είχε στην κατοχή του καμία πληροφορία σχετικά με την οργάνωση και την ανάπτυξη της δημοτικής αστυνομίας».

Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, το υλικό του «περιείχε σημειώσεις που ελήφθησαν για εσωτερική χρήση σχετικά με το έργο του στην αποστολή στον κυβερνοχώρο του Τμήματος Δρόμων και Ταξιδίων».

Δεδομένα σχετικά με την κίνηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων, επομένως, δεν είναι η λεπτή Ολυμπιακή ασφάλεια. Στη συνέχεια η θέση επιβεβαιώθηκε και από την Εισαγγελία.

Χθες, ενώ η υπόθεση ξεφούσκωνε σιγά σιγά, πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα σύσκεψη στον δήμο του Παρισιού προκειμένου «να γίνουν όλες οι απαραίτητες αποκαταστάσεις για να διακοπεί κάθε πρόσβαση στο μηχανογραφικό σύστημα της πόλης».

Επίσης, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν «αποδεδειγμένες παραβιάσεις των διαδικασιών ασφαλείας». Το ελάττωμα, αν και επιφανειακό, επηρέασε άμεσα τη μεγάλη οργανωτική μηχανή του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος που έχει προγραμματιστεί για φέτος.

Ως προς την ασφάλεια, λοιπόν, όλα παραμένουν απόρρητα, αν και τα προβλήματα μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης δεν λείπουν.

Θα υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, χρήση drones κι ένα εντυπωσιακό σύστημα σχεδιασμένο για την προστασία όλων των φάσεων των Αγώνων, ξεκινώντας από τη φιλόδοξη τελετή έναρξης που προγραμματίζεται στον Σηκουάνα.

Μια εκδήλωση που θεωρείται άκρως επικίνδυνη, υπό το φως της τρομοκρατικής απειλής και της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο δήμος του Παρισιού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμπλέξει 2.000 δημοτικούς αστυνομικούς.

naftemporiki.gr