Skip to main content

Νέο «Μπερναμπέου» – Μπαπέ: έσοδα ενός δισ. για τη Ρεάλ

Ο σύλλογος κατέγραψε ρεκόρ του κύκλου εργασιών του το 2022-23 με 831 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας Μάντσεστερ Σ., Παρί, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γ. και Μπάγερν Μονάχου

Στον αγωνιστικό χώρο η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στο δρόμο για την κατάκτηση του36ου πρωταθλήματος της ιστορίας της, με την ελπίδα να προσθέσει και το 15ο Champions League. Ταυτόχρονα, ο σύλλογος  προσπαθεί επίσης να πετύχει ένα απόλυτο ρεκόρ: τζίρο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στον τελευταίο ισολογισμό, αυτόν που αφορούσε την περίοδο 2022-23, η Ρεάλ ήταν ο σύλλογος με τα υψηλότερα έσοδα (831 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης και πλέον κόσμου, Μάντσεστερ Σίτι (826 εκατ.).

Όμως, ο σύλλογος του Φλορεντίνο Πέρεθ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το νέο, σχεδόν ολοκληρωμένο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ολόκληρη την περσινή χρονιά, αλλά τώρα είναι έτοιμος να αξιοποιήσει στο έπακρο την ώθηση από την απόκτηση του Κιλιάν Μπαπέ.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση της Gazzetta dello Sport, στα πλάνα του Πέρεθ για το νέο «Μπερναμπέου», που κόστισε 1,5 δισ. ευρώ, αναμένονται 317 εκατ. ευρώ μόνο από τις εκδηλώσεις, έναντι 140 εκατ. που αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2022-23.

Ο αγώνας του NFL που θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά σε ισπανικό στάδιο είναι προγραμματισμένος για το 2025 και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του 2023-24.

Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το «Μπερναμπέου» θα δημιουργήσει τζίρο τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων (οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 440 εκατομμύρια), με πάνω από 200 επιπλέον ετήσιες εκδηλώσεις.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο 100% το ανακαινισμένο γήπεδο το 2024-25. Ο σύλλογος έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Sixth Street and Legends για τη διαχείριση μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων του γηπέδου, με αντάλλαγμα μια αρχική ένεση βοήθειας 360 εκατομμυρίων.

Δεδομένων των εσόδων των 831 εκατομμυρίων το 2022-23, επομένως, το όριο του δισεκατομμυρίου θα πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί και ξεπεραστεί τη σεζόν 2024-25, την πρώτη με τον Κιλιάν Μπαπέ στην ομάδα.

Η σύγκριση με τους άλλους μεγάλους

Ακολουθεί η Μπαρτσελόνα, που παλεύει με την ανακαίνιση του «Καμπ Νου» και η Μάντσεστερ Σίτι με το σχέδιο επέκτασης του σταδίου «Έτιχαντ» χάρη σε ένα επενδυτικό σχέδιο 300 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός ξενοδοχείου κι ενός άλλου κτιρίου.

Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026. Η Παρί Σεν Ζερμέν, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει τη διαμάχη για το «Παρκ ντε Πρενς», καθώς το στάδιο της γαλλικής πρωτεύουσας ανήκει στο δήμο.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έχει επανειλημμένα τονίσει δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει την περιουσία που ανήκει σε όλους τους δημότες της πόλη, οπότε αναγκάζει την ομάδα του Καταριανού Νασέρ Αλ Κελαϊφί να να αξιολογήσει την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, ακόμη κι εκτός παρισινής επικράτειας.

Το τελευταίο παράδειγμα ενός συλλόγου που επικεντρώνεται σε υποδομές για να αυξήσει τα έσοδά του είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χάρη στην είσοδο στην εταιρεία του σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος θέλει να αποκαταστήσει το θρυλικό «Ολντ Τράφορντ» με μια επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει επίσης περιοχές που περιβάλλουν την εγκατάσταση.

Αλλά σε σύγκριση με τους συλλόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είναι οι πιο ευάλωτοι λόγω της ασταθούς απόδοσης στον αγωνιστικό χώρο, η οποία δεν επιτρέπει τη βεβαιότητα της τακτικής επίσκεψης ομάδων που παίζουν στο Champions League.

naftemporiki.gr