Skip to main content

Sixth Street: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρειάζεται καινοτομία και θέαμα

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Sixth Street, η οποία έχει υπογράψει επενδυτικές συμφωνίες με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, οι μεγάλοι σύλλογοι πρέπει να στοχεύουν στη διαφοροποίηση των εσόδων τους

Το σχέδιο της Super League, που περιλαμβάνει ακόμα Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, καθώς το αίτημα για αποχώρηση των «Μπιανκονέρι» απορρίφθηκε από τους άλλους δύο συλλόγους, προβλέπει ένα νέο μοντέλο ανταγωνισμού.

Σε αυτό το σημείο συμφωνεί ο Άλαν Γουάξμαν, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs και συνιδρυτής το 2009 του fund Sixth Street, μια αμερικανική επενδυτική εταιρεία που υποστήριξε τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Η Sixth Street απόκτησε το 30% των εσόδων από εκδηλώσεις στο νέο «Μπερναμπέου» για τα επόμενα 20 χρόνια με αντάλλαγμα 360 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και το 25% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Καταλανών για τα επόμενα 25 χρόνια, για κάτι περισσότερο από 500 εκατομμύρια.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες μορφές ψυχαγωγίας που μπορούν να καταναλώνουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι», δήλωσε ο Άλαν Γουάξμαν στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times.

Όταν ρωτήθηκε ευθέως για τη Super League, ωστόσο, ο Γουάξμαν δεν θέλησε να απαντήσει, αν και είπε ότι περίμενε «μια πιο δομική αλλαγή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, στην αναζήτηση πιο σημαντικών αγώνων που μπορούν να ενθουσιάσουν τους φιλάθλους».

Ωστόσο, όσον αφορά τους συλλόγους, «εάν δεν συνεχίσουν να επενδύουν κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος τους. Οι σύλλογοι που είχαν ιστορικά παγκόσμια αναγνώριση θα μπορούσαν να λιώσουν σαν παγάκια επειδή δεν κάνουν τα σωστά πράγματα από επιχειρηματική και οπαδική σκοπιά και δεν επενδύουν στην εμπειρία».

Το σχέδιο πρέπει να αφορά, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Sixth Street, νέες τεχνολογίες, που επιτρέπουν στους οπαδούς να ακολουθούν τους συλλόγους τους όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, σε μια συνεχή διαφοροποίηση των εσόδων πέρα ​​από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις παραδοσιακές τηλεοπτικές συμφωνίες.

Όλα αυτά χωρίς να λησμονούν την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης γηπέδων και άλλων υποδομών, που πραγματοποιούν η Ρεάλ Μαδρίτης και η «Μπάρτσα» στα αντίστοιχα γήπεδά τους.

Συμπερασματικά, υπάρχει μια εξέταση για το γυναικείο ποδόσφαιρο, όπου η Sixth Street έχει ήδη επενδύσει 115,3 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά της Μπέι, συλλόγου που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου (National Women’s Soccer League).

«Η μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης στον αθλητισμό τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι το παγκόσμιο γυναικείο ποδόσφαιρο. Μπορείτε ήδη να το δείτε να συμβαίνει, αλλά είναι μόνο η αρχή», είπε ο Γουάξμαν.

Η Μπέι ιδρύθηκε από τις θρύλους του αμερικανικού ποδοσφαίρου Μπράντι Τσάστεϊν, Άλι Βάγκνερ, Ντάνιελ Σλέιτον και Λέσλι Όσμπορν, μέσω μιας συνεργασίας με την Sixth Street.

naftemporiki.gr