Skip to main content

Παρίσι 2024: Γάλλοι βουλευτές ζητούν να αγωνιστούν οι Ισραηλινοί με ουδέτερη σημαία

REUTERS/Benoit Tessier

Με επιστολή τους στον πρόεδρο της ΔΟΕ απαιτούν να εφαρμοστούν στο Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 τις ίδιες κυρώσεις με Ρωσία και Λευκορωσία

Περίπου 30 βουλευτές της ριζοσπαστικής Αριστεράς και Γάλλοι οικολόγοι ζήτησαν σήμερα (20/2) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή οι Ισραηλινοί αθλητές να συμμετάσχουν με ουδέτερο πανό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, οι βουλευτές απαιτούν «να εφαρμόσει στο Ισραήλ, κατά τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του μέτρου «σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός».

Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία που αποφάσισε το Κρεμλίνο, πριν από δύο χρόνια.

«Αφού ελήφθη αυτή η απόφαση από την επιτροπή σας, απευθυνόμαστε σε εσάς στο όνομα μιας άλλης αρχής, της ισότητας», γράφουν οι βουλευτές της France Insoumise (LFI) και οι οικολόγοι, συγκρίνοντας τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία και στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Στην Ουκρανία, μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 560 παιδιών, σε μόλις δύο χρόνια συγκρούσεων», υπογραμμίζεται.

«Σε σύγκριση, στη Γάζα, μετά από μόλις τέσσερις μήνες βομβαρδισμών και χερσαίας επέμβασης ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών και αγνοουμένων είναι περίπου 40.000, κυρίως άμαχοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες».

«Το Διεθνές Δικαστήριο προειδοποιεί επίσης για τη σοβαρότητα των τρεχόντων γεγονότων στη Γάζα», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ γίνεται λόγος για έναν «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» γενοκτονίας.

Σύμφωνα με αυτούς, «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αμφιβολίας: οι άμαχοι που επλήγησαν στη Γάζα δεν είναι η “παράπλευρη ζημιά” μιας αμυντικής ενέργειας εκ μέρους μιας χώρας θύματος τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου».

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.160 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια επίθεση που άφησε 29.195 νεκρούς στη Γάζα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: AFP